Ne bacajte koru mandarine, ovako od nje napravite lijek – ali, evo zašto treba biti i oprezan s njima

Zdravlje

Ne bacajte koru mandarine, ovako od nje napravite lijek – ali, evo zašto treba biti i oprezan s njima

Mandarina ovih dana ima u izobilju, a osim ploda, mnogi vole i kore. I imaju odličan razlog za to. Ona se može iskoristiti na mnogo načina, a ono što je možda i najvažnije – može biti pravi lijek!

Samo jedna mandarina može nam osigurati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C koji čuva naš DNK od oštećenja i jača imunološki sistem.

Mandarine su odličan izvor dijetalnih vlakana, sadrže čak tri grama vlakana na 100 grama i pružaju duži osjećaj sitosti.

KORE MANDARINE – mogu poslužiti kao odličan izbor za ublažavanje kašlja i grlobolje. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u staklenku. Mljevene kore prelijte 40-postotnim medicinskim alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji 7 dana na tamnom mjestu. Ovako pripremljenu, koru mandarine konzumirajte svaki dan do nestanka simptoma, jednu čajnu kašičicu nakon jela.

OPREZ! Ipak poznato je da svi oni koji imaju problema s jednjakom i čirevima trebaju izbjegavati određenu hranu od citrusa, prenosi “Doznajemo“.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (haber.ba)