SVRBI, PEČE, BOLI: Evo kako da izliječite hemoroide KOD KUĆE, spas je na dohvat ruke

Zdravlje

SVRBI, PEČE, BOLI: Evo kako da izliječite hemoroide KOD KUĆE, spas je na dohvat ruke

Primijetili ste krvavu stolicu ili krv na toaletnom papiru? Osjećate bol prilikom vršenja nužde ili ste možda napipali kvržicu u predjelu anusa? Nema potrebe da vas bude sram, da šutite i trpite bol. Problem s hemoroidima je sasvim normalan, a što je najbitnije, taj problem je – rješiv!

Da odmah objasnim o čemu se radi. Hemoroidi su proširene vene ispod sluzokože završnog dijela debelog crijeva i anusa, a njihova osnovna funkcija je zadržavanje „vjetrova“ i stolice, kao i zaštita analnog kanala od povreda.

Sami hemoroidi ne predstavljaju uvijek bolest, ona nastaje tek kada kad jednostavno počnu da smetaju, tj. kada ispoljavaju određene simptome.

Zašto i kako nastaju hemeroidi

Razlozi nastajanja hemoroidalne bolesti su različiti i mnogobrojni. Od neredovne fizičke aktivnosti, višesatnog sjedenja, smanjenog unosa tekućine, neodgovarajuće ishrane, suhe i(li) prezačinjene hrane, trudnoće, gojaznosti, stresa i fizičkog napora.

Hemoroide dijelimo na unutarnje i vanjske, a postoje četiri stupnja bolesti.

Unutarnji  vanjski hemeroidi u 4 različita stupnja

  • Hemoroidi prvog stupnja su mali, uglavnom unutra, uz povremene tegobe, svrbež i krvarenje.
  • Hemoroidi drugog stupnja postepeno izlaze na površinu, ali se i vraćaju unutra. Nešto su bolniji od onih prvog stupnja, a mogu se blago napipati kao kvržice.
  • Hemoroidi trećeg stupnja su skroz vani, donose veću punoću anusa, osjećaj boli, krvarenje i peckanje.
  • Hemoroidi četvrtog stupnja su jako veliki, također vanjski, a prisutna je konstantna bol, krvarenje i nelagoda.
  • Prvi i drugi stupanj može se liječiti različitim  mastima i kremama, uz regulaciju prehrane, dok  treći i četvrti stupanj uglavnom zahtjeva kiruršku intervenciju.

Postoji li prirodni lijek za hemoroide

Ne postoji određeni prirodni lijek za hemeroide, ali postoje razni načini kako si uz pomoć prirode možete pomoći. Kod prirodnog liječenja hemeroida prvi korak je regulacija ishrane, izbjegavanje pržene i previše začinjene hrane.

Dobro je unositi što više vlakana, probiotika i zdravih masnoća, voće i povrće, što će doprinijeti boljoj probavi. Brza hrana, slatkiši i grickalice su nepoželjni, kao i kava i alkohol.

Naravno, ako se odlučite reagirati na vrijeme, vrlo je jednostavno i prirodnim putem riješiti se problema s hemeroidima prvog i drugog stupnja. Na mnoštvo načina možete si ublažiti simptome, a većinu potrebnih sastojaka možete pronaći u svome domu.

Hladne obloge na hemeroide

Hladne obloge  pomoći će smanjiti veličinu hemoroida, a to će ujedno smanjiti i bol i svrbež. U čistu krpu zamotajte malo leda, oblog stavite izravno na otečeno područje nekoliko puta na dan.

Jabučni ocat protiv hemeroida

Jabučni ocat jedan je od najpopularnijih tretmana protiv hemoroida. Vanjski tretman uključuje pamučnu vaticu koju je potrebno natopiti i prisloniti direktno na hemeroide. Unutarnja terapija prepisuje jednu (čajnu) žličicu octa s vodom.

Topla kupka također pomaže

Topla kupka može opustiti krvne žile, te time olakšati bol i svrbež hemoroida. Jednostavno napunite kadu toplom vodom, i opustite se 15-20 minuta dnevno.

Mast od nevena

Opće je  poznato da neven smanjuje upale i infekcije. Sukladno tome, pokazao se izvrsnim i u liječenju hemoroida. Mast nevena pomiješajte s medom, u omjeru 1:1, i u debljem sloju namažite hemoroide.

Napitak od čuvarkuće, limuna i meda

Za jedan prirodni recept protiv hemeroida potrebno je: jedan limun, 300 grama listića čuvarkuće i 750 grama meda. Napitak spravite tako da što operete limun i s korom izrežite, dodajte listiće čuvarkuće i „izblendajte“. Smjesu procijedite i tekućini dodajte med. Promiješajte i držite u frižideru. Svakog jutra uzmite jednu žlicu napitka na tašte.

Gospina trava i maslinovo ulje

Ulje pripremite tako što ćete 4 žlice pupoljka gospine trave staviti jedan dan u tamnu staklenu posudu. Nakon toga dodajte mu pola litra maslinova ulja i dobro zatvorite. Teglu ostavite 6-8 tjedana na sunce,  procijedite, a dobivenim uljem mažite hemoroide.

Zdrave navike su najbolji prirodni preparat za hemeroide

Zdrave navike će također pomoći pri rješavanju problema s hemoroidima su. To može biti šetnja, vježba (npr. čučnjevi), izbjegavanje dugog sjedenja, udobna odjeća, pamučni veš. A konačno, tu je vrlo bitna i obavezna – higijena! To je savršen prirodni lijek za hemeroide.

I za kraj zapamtite… Niste sami u ovoj borbi, svi imamo hemoroide, a istraživanja pokazuju da skoro svaka druga osoba do 50 godina starosti ima određene probleme s istima. Sretno u borbi, uz vas smo.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)