OSTAVLJATE LI PRIJE SPAVANJA GRIJANJE DA RADI: Stručnjaci dali odgovor, evo šta je jedino ispravno

Zanimljivosti

OSTAVLJATE LI PRIJE SPAVANJA GRIJANJE DA RADI: Stručnjaci dali odgovor, evo šta je jedino ispravno

Kada spoljna temperatura padne, rado pojačavamo grijanje u kući. Posebno uveče, nakon kupanja, jer nam je tada se izuzetno hladno. Mnogi ljudi ne vole da spavaju u debelim pidžamama ili da nose nekoliko slojeva odjeće

Umjesto toga, oni pojačavaju grejanje u kući. Nažalost, to nije dobra ideja. Ali najgora greška je spavati sa glavom pored uključenog radijatora.

Visoka temperatura i suv vazduh užasno utiču na naše zdravlje i ljepotu. Spavajući sa upaljenim radijatorom, noću se vjerovatno nećemo odmarati, a možemo se probuditi još umorniji.

Dr Nerina Ramlakhan, stručnjak za spavanje, objašnjava da naš mozak mnogo bolje funkcioniše na malo nižim temperaturama. Pregrevanje je loše za njega i može poremetiti naš ciklus spavanja. Ako držite glavu blizu uključenog radijatora, rizikujete da se ne naspavate. To dovodi do glavobolje i nesanice, kao i umora i razdražljivosti tokom celog dana. Dr Kameron Van den Hovel sa Univerziteta u Adelejdu naglašava da visoke temperature otežavaju da zaspimo.

Zagrivanje takođe negativno utiče na našu kožu. Čini je suvom i crvenom. Dehidracija čini fine bore vidljivijima, a koža gubi sjaj. Tada se možemo probuditi sa jako ispucalim usnama. Štaviše, držanje glave uz radijator povećava masnu kosu . Zimi je veliki problem zbog kapa i grejanja. Spavanje tik uz grejalicu pogoršava situaciju.

Spavanje sa glavom pored grejalice takođe može izazvati probleme sa disanjem. Vrući i suv vazduh negativno utiče na sluzokožu. Dugoročno, to može dovesti do dosadnog kašlja ili curenja iz nosa.

Stručnjaci vjeruju da je najbolje spavati u hladnoj, dobro provetrenoj prostoriji. Naravno, svaki organizam je drugačiji i ne postoji jedinstven recept. Optimalna temperatura za različite ljude može varirati. Spavanje sa otvorenim prozorom neće biti dobro za sve.

Ako ne možete da zamislite da uveče isključite radijator, vrijedi razmisliti o pomjeranju grijnog tijela tako da nam glava bude što dalje od izvora toplote.

Ako imate problema da zaspite, isprobajte japansku tehniku disanja koja smiruje i ublažava anksioznost . Mjesečevo disanje pomaže vam da se nosite sa stresom tokom dana i osigurava miran, zdrav san. (novi.ba)