4 UZROKA PREKOMJERNE DEBLJINE KOJI NISU POVEZANI SA ISHRANOM: Provjerite ovo, možda je vaše zdravlje u velikoj opasnosti

Zdravlje

4 UZROKA PREKOMJERNE DEBLJINE KOJI NISU POVEZANI SA ISHRANOM: Provjerite ovo, možda je vaše zdravlje u velikoj opasnosti

Svima je poznato da višak kilograma može da bude posljedica prekomjernog sjedenja, naslijednog faktora, prejedanja i stresa. Osim toga, važnu ulogu igraju hormoni, koji su odgovorni za metabolizam.

Ukoliko ste smanjili porcije i povećali fizičku aktivnost, a i dalje nema rezultata, trebalo bi da se zamislite.

Femina će vam ukazati na četiri hormonska razloga koji mogu da budu odgovorni za prekomjernu tjelesnu težinu.

1. Nadbubrežna žlijezda kao uzrok gojaznosti

Nadbubrežne žlezde učestvuju u reakciji tijela “bori se ili bježi”, koja je direktan odgovor na stres. Ako organizam često dolazi u stresne situacije, to ga može dovesti do disbalansa hormona, a posledica toga je poremećaj raznih funkcija organizma.

Nadbubrežne žlijezde takođe oslobađaju hormon stresa – kortizol. Visok nivo kortizola izaziva gojenje u srednjem dijelu tijela – takozvani kortizolski stomak.

Simptomi poremećaja rada nadbubrežne žlijezde:

 Naslage sala na stomaku i struku;
puno lice i vrat, a relativno tanke ruke i noge;
povišen krvni pritisak;
visok nivo šećera u krvi, slabost mišića, promjenjivo raspoloženje.

Ukoliko sumnjate da je problem viška težine povezan s radom nadbubrežne žlijezde, obratite se ljekaru i potrudite se da smanjite nivo stresa – na primer, pomoću meditacije ili joge.

2. Povećanje tjelesne težine vezano za jetru

 Jetra je jedan od glavnih organa odgovornih za opšte zdravlje organizma. Usljed poremećaja rada jetre, dolazi do nagomilavanja sala u predjelu stomaka.

Kao posljedica toga, mogu da se pojave sljedeći problemi:

Povišen nivo šećera u krvi;
povišen krvni pritisak i holesterol;
bol u zglobovima, alergije i problemi s kožom.

Ako primijetite da se gojite u predjelu stomaka, a niste promijenili jelovnik i relativno ste se pravilno hranili – konsultujte ljekara. Možda je razlog tome nepravilan ili neefikasan rad jetre.

3. Poremećaj rada štitne žlijezde izaziva gojaznost

 Štitna, štitasta ili tiroidna žlijezda reguliše metabolizam svih ostalih tkiva. Kada štitna žlijezda nije dovoljno aktivna, težina se povećava, čak i ako se smanji unošenje kalorija.

Simptomii smanjene aktivnosti štitne žlijezde:

Slabost mišića i suha koža;
stalan umor i povećanje tjelesne težine;
opadanje kose;
usporen puls;

Da biste na vrijeme otkrili poremećaj rada štitne žlijezne i preduzeli mjere da je izliječite, neophodne su redovne kontrole kod endokrinologa.

4. Povećanje telesne težine usljed poremećaja u radu jajnika

 Ovo je tipičan razlog gojenja žena koje imaju hormonsku neravnotežu. Svi ugljeni hidrati koje osoba konzumira, pretvaraju se u njenom organizmu u masne naslage. Bez obzira koliko se takva žena pravilno hrani, dobijaće suvišne kilograme.

Simptomi poremećaja rada jajnika:

Povećanje telesne težine čak i pored dijete i fizičke aktivnosti;
prekomjerna želja za slatkišima i mlečnim proizvodima;
gojenje u donjem dijelu tijela;
bol u predjelu jajnika.

Naravno, ima još mnogo razloga za pojavu suvišnih kilograma. Postoje i druge bolesti koje prouzrokuju povećanje težine i pored pravilne ishrane i bavljenja sportom. I zato, ako ste naglo počeli da se gojite i ne uspijevate smanjite težinu – obavezno se obratite ljekaru! (novi.ba)