SLAB VAM JE IMUNITET ZBOG OVE GREŠKE: Doktor Perišić upozorava na GREŠKU koju pravite ujutru, možda će vas iznenaditi

Zdravlje

SLAB VAM JE IMUNITET ZBOG OVE GREŠKE: Doktor Perišić upozorava na GREŠKU koju pravite ujutru, možda će vas iznenaditi

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić nedavno je pričao u Jutarnjem programu o greškama u ishrani koje narušavaju imunitet.

Prva će vas iznenaditi – nema veze sa samim namirnicama, već načinom na koji ih unosimo.

– Hranu treba žvakati polako, tako se štitimo od bolesti! Pljuvačka je puna enzima, IgA oblaže našu sluznicu. Ne treba žuriti i sjuriti hranu u želudac, već dozvoliti da ta pljuvačka obloži usnu duplju. Sprječava infekciju ešerihijom, streptokokom, moramo da dozvolimo da se izluči dovoljno pljuvačke i spriječi lepljenje mikroba. Žvakanje i gutanje treba da bude usporeno, nemojte samo da uživate u ukusu hrane već se zaštitite od infekcije – rekao je on.

Šta da jedemo sada kada se vraća hladno vrijeme? Doktor Perišić ima tačan recept, posebno za doručak.

– Ja bih rekao ovako, početi doručak jednim antiupalnim koktelom voća! Sve što ima žutu boju jedite za doručak! Tu su antioksidansi koji povećavaju odbranu od infekcije. Grejpfrut, pomorandža i ananas su tu ključni. Na prazan stomak ih uzmite, da bi se bolje apsorbovalo – rekao je on.

Citruse iscijedite kao sok ili pojedite, a onda pripremite jaja s povrćem.

– U zimsko doba dodajte doručku dvije-tri pečurke, grilovane. Jaje je kapitalan nutrijent, ali dvije-tri pečurke mu obavezno dodajte. Pa jedan paradajz, svjež ili baren, kako god želite, mora da se nađe tu. I slobodno jedite svakog dana jaja – rekao je on.

– Betaglukan sadrže pečurke, on ide u sve sluznice. Sve su to antiinfektivni činioci, ja zimi savetujem bolje piti jogurt nego slatko mleko. Naseljavamo u zimskom dobu sistem drugim bakterijama, moramo da pređemo na jogurt i to onaj sa malo laktoze – rekao je on.

– Još jedan savjet imam, paradajz ima A, C i E vitamine i najbolje ga je jesti malo zagrijanog – rekao je on. Na pitanje voditelja Filipa Čukanovića šta da rade ljudi koji ustaju iz kreveta “pet minuta” pre nego što bi trebalo da krenu na posao, profesor Voja je duhovito odgovorio.

– Nema, tu nema pomoći. Doručak je svetinja. U starim domaćinskim porodicama, trajao je po pola sata i to se mora poštovati. To je u funkciji našeg imuniteta. Bolje spavajte pola sata manje i onda doručkujte, to je bolje – rekao je on. (novi.ba)