Pit bul čuo VRISAK i pojurio ka djetetu: Vlasnik nije mogao da vjeruje da jedan PAS može ovo da uradi

Ispovijesti

Pit bul čuo VRISAK i pojurio ka djetetu: Vlasnik nije mogao da vjeruje da jedan PAS može ovo da uradi

Harli je definitivno heroj ove priče!

Pit bul terijeri spadaju u jednu od rasa pasa za koje se vezuju razne predrasude, kao i loša reputacija. Mnogi ljudi ovu rasu povezuju sa agresivnim ponašanjem i neprijateljskim stavom.

Međutim, svako ko se malo bolje razumije u ponašanje životinja, reći će vam da to isključivo zavisi od vlasnika, tj. od načina na koji je pas odgajan. Ukoliko ga vlasnik podstiče na agresivno ponašanje, svaki pas može biti opasan, a naročito jaki i masivni psi, među kojima je i pit bul. Nasuprot tome, mnogi će vam potvrditi da su pit bul terijeri veoma nežne i privržene životinje.

Upravo je takav Harli, pit bul koji je rizikovao svoj život kako bi zaštitio malog dečaka od zmije. Stejsi Rae Ingliš, sestra Harlijevog vlasnika, bila je toliko dirnuta ovim događajem da ga je podijelila na Fejsbuku:

– Moj brat je šetao svog pit bula Harlija našim krajem, oko 22h. Vodi ga u šetnju tako kasno, kako bi mogao da ga pusti sa povoca. Harli tako može da radi ono što najviše voli – da njuška i istražuje različite mirise. Čuli su dijete kako vrišti.

Prije nego što je moj brat uspio da shvati šta se dešava, Harli je pojurio ka mjestu sa koga se vrisak čuo. Kada je brat prišao, vidio je Harlija kako se bori sa zmijom, koju je odvukao od dječaka. Kasnije je shvatio da je Harli uspio da je ubije.

Dječak je brzo pobjegao ka automobilu svoje majke, sa kojom se zatim odvezao. Vjerovatno da je dječaka ujela zmija, pa su morali hitno u bolnicu. Moj brat je o ovom događaju obavijestio policiju.”

– Vlasti su takođe željele da pregledaju Harlija, kako bi utvrdili da li ima neki ujed. Harliju je ubrzo otekao vrat, a iz usta mu je izlazila pijena. Zmija ga je ujela blizu njuške. Sve se zatim desilo brzo, brat ga je odvezao u veterinarsku ambulantu. Tamo je prenoćio, kako bi ga veterinari imali na oku.

Sljedećeg jutra, mogao je da se vrati kući. Kasnije se ispostavilo da se dječak spotakao o zmiju i da ga je Harli spasao višestrukih ujeda. Sestra Harlijevog vlasnika je podijelila priču sa svima kako bi ljudima pokazala kako su pit bul terijeri divni i požrtvovani prijatelji.

Harli je definitivno heroj ove priče! Kada sledeći put ugledate bit bula na ulici, sjetite se Harlija. Možda je pas u koga gledate spasao nekom djetetu život. (haber.ba)