(VIDEO) Ibrahim Mahalbašić (13) ima samo jednu želju – traktor kojim će prehranjivati porodicu!

Svijet

(VIDEO) Ibrahim Mahalbašić (13) ima samo jednu želju – traktor kojim će prehranjivati porodicu!

Dječak Ibrahim Mahalbašić iz sela Margetići kod Novog Travnika ima samo jednu želju – traktor kojim bi mogao obrađivati zemlju i tako zaraditi novac za svoju porodicu. Ovaj neobični 13-godišnjak kaže da je bez oca ostao prije osam godina, sa majkom i dvije sestre.

“Jedna od njih se udala, a druga živi s nama. Nemamo nikakvih primanja, osim dječijeg doplatka od 31 KM. Majka ne radi, a živimo od onoga što uspijem zaraditi na dnevnicu. Obrađujem zemlju ručno, kosim, cijepam drva i tako zaradim nešto”, kaže Ibrahim.

Baš neki dan, ističe Ibrahim, iscijepao je pola metra drva komšinici i tako zaradio 12 KM.

“Dala mi je dvije marke, a onda donijela još deset kad joj je bila penzija. Najveća želja mi je traktor da obrađujem zemlju. Imam svojih šest dunuma i jedan voćnjak i jedan dio koji se ne može obrađivati. Radio bih svoju zemlju, a pomagao bih i komšijama. Kad imaš traktor, lako se ostvari sve. Traktor neki, ’39 -ak’, je najbolji. Malo zemlja, malo u šumu po drva. I tako se zarade pare”, dodaje Ibrahim.

Za razliku od svojih vršnjaka, Ibrahim kaže da ne provodi previše vremena u zatvorenom.

“Nekad malo uzmem mobitel, objavim neki video na TikToku, ali više volim ići napolje. Šta ću u kući, tu samo sjedim. Više volim biti napolju, biti koristan, otići malo u šumu, donijeti drva”, kaže on.

Volio bi kaže i kravu, ali ima jedan problem, a to je nema štalu.

“Volio bih imati i konja. Moj otac je, dok je bio živ, imao konja kojim je prehranjivao majku, mene i dvije sestre. Ali glavni je traktor. Kad imaš traktor možeš sve”, navodi on.

Nada se da će uz pomoć dobrih ljudi možda i ostvariti svoju želju. Za upravljanje traktorom, kaže, ne brine.

“Nauči se sve. Čovjek uči dok je živ”, zaključuje Ibrahim. (klix.ba)