1 ZIMSKA GREŠKA ZBOG KOJE SOBNO CVIJEĆE PROPADA: Stručnjak objasnio kako da SPASITE biljku koju ste slučajno uništili!

Zanimljivosti

1 ZIMSKA GREŠKA ZBOG KOJE SOBNO CVIJEĆE PROPADA: Stručnjak objasnio kako da SPASITE biljku koju ste slučajno uništili!

Jedan od najvećih razloga zašto sobno cvijeće vene zimi je pretjerano zalivanje, stručnjak je sada objasnio kako da spasite biljku koju ste upropastili!

Zašto sobno cveće vene zimi, kada ga zalivamo, “mazimo i pazimo”? Odgovor će vas iznenaditi – Monti Don je stručnjak za biljke i objasnio je u jednom videu klasične “simptome” biljke koja se davi u vodi kojom je zalivate, a možda to i ne primijećujete!

“Kada vidim biljku u dekorativnoj saksiji, najpre je okrenem naopako i pogledam dno plastične saksije u kojoj je ‘skrivena’. Ako nema rupa za odvod vode, vaša biljka kao da je u tegli. Voda kojom je zalivate ne odlazi, a korenje počinje da truli”, rekao je on.

“Posebno je važno o ovome razmišljati zimi, jer je leti biljkama potrebno mnogo više vode. Mnogi od nas nastave da sobno cvijeće zalivaju kao da je i dalje leto, zbog čega ono dobija previše vode”,rekao je on.

“Prepoznaćete da se biljka davi ako se lišće opustilo, počelo da visi, i poprima smeđu boju. Nikada nemojte da držite biljke u saksijama bez rupa”, upozorio je on.

Monti je posavjetovao da biljku koju ste previše zalili izvadite iz zemlje, ako možete. Odsijecite korijenje koje je pocrnilo da biste spriječili širenje infekcije. Odsijecite lišće ili cvjetove koji su odumrli i biljku prebacite u tamniji dio stana ili kuće.

Najveći dio biljaka može se oporaviti od pretjeranog zalivanja u roku od oko nedelju dana. A najbolji savjet za zalivanje koje je Don dao je – kupite sprej bočicu, i nemojte sipati vodu direktno u zemlju, već poprskajte biljku jednom dnevno. Uradite to rano ujutru i koristite vodu sobne temperature. (novi.ba)