MED NIKAKO NE TREBA JESTI U OVO VRIJEME Doktor Stanimirović otkriva recept za pravilnu upotrebu meda

Zdravlje

MED NIKAKO NE TREBA JESTI U OVO VRIJEME Doktor Stanimirović otkriva recept za pravilnu upotrebu meda

Od davnina, medu su pripisivana lekovita svojstva. Uz propolis, med se koristi za ublažavanje mnogih tegoba, ali stručnjaci upozoravaju da ga treba pravilno koristiti.

Doktor Zoran Stanimirović, sa Katedre za biologiju Fakulteta veterinarske medicine i pčelar kaže da blagotvorna dejstva meda postoje, ali da mu ne treba pripisivati čudotvorna dejstva.

Doktor navodi da pčelinji proizvodi utiču na povećanje i jačanje imuniteta kao dodatna hrana jer med je i hrana i lek, ali ga treba pravilno koristiti. Za neke, pak, kao što su dijabetičari, med može biti i otrov.

– Pravilno korišćenje pčelinjih proizvoda znači da kašičicu meda u toplom napitku svakog jutra popiju čak i oni koji su sa nekim metaboličkim problemima. Uveče ne bih preporučivao, ali negde do šest sati, opet kroz topli napitak, temperature ne više od 35 stepeni, da se razmuti kašičica meda i popije sa propolisom ili sa polenom – savjetuje profesor.

Dobro je i malu decu navikavati na med, ali ne preterano, što zbog problema sa zdravljem zuba, tako i zbog problema sa metabolizmom. Dovoljno je da jednom do dva puta nedeljno deca pojedu parče hleba sa puterom i medom.

Propolis koristiti takođe uz tople napitke, a može se koristiti i za ispiranje grla kod upala i bilo koje vrste virusnih infekcija.

– Ja apelujem, prvo lekari, određena terapija, a pčelinji proizvodi su dodatna sredstva, hrana koja se koristi na pravi i mudar način i može pomoći u rešavanju zdravstvenih problema – naglasio je on, prenosi informer. (haber.ba)