NIKAD NE BACAJTE LJUSKU OD LUKA! EVO I ZAŠTO: Iznenadit ćete se kad čujete kako je možete iskoristiti

Zanimljivosti

NIKAD NE BACAJTE LJUSKU OD LUKA! EVO I ZAŠTO: Iznenadit ćete se kad čujete kako je možete iskoristiti

ČEŠNJAK i luk su osnovne namirnice u kuhinjama mnogih ljudi, i to s dobrim razlogom s obzirom na to da su puni i okusa i hranjivih tvari. Prednosti češnjaka za zdravlje uključuju i borbu protiv infekcija i podržavanje zdravlja srca.

Možete li jesti ljuske češnjaka i luka?

Ne baš, ali to ne znači i da ih trebate baciti u smeće, piše portal draxe.com. Puno je razloga da zadržite i ljuske luka i češnjaka, naprimjer da biste unijeli okus u vaša jela, pa čak i za kompostiranje i hranjenje biljaka.

Ako planirate koristiti ljuske češnjaka i ljuske luka prilikom kuhanja, najbolje je kupiti organske sorte kad god je to moguće. Vanjska ljuska ovog povrća može zadržati pesticide koji se prskaju po usjevima, ali kupnja organski uzgojenog povrća pruža sigurnost da se te kemikalije ne koriste.

Dodajte ih u jela poput juha, variva ili žitarica kako biste poboljšali okus
Kada pripremate variva ili juhe, upotrijebite ljuske da dodate više okusa jelima. Luk ili češnjak prepolovite i cijelu polovicu ubacite u lonac, uključujući ljusku. Nakon što je jelo gotovo, uklonite ljuske.

Ako koristite češnjak i luk, ali ljuske i kore ne koristite odmah, sačuvajte ih za kasnije tako što ćete ih spremiti u plastičnu vrećicu u zamrzivaču.

Koristite ih za izradu temeljca

Ovi aromatični dijelovi izvrstan su dodatak goveđim, pilećim, ribljim ili povrtnim temeljcima. Stavite ih u veliki lonac, nalijte vode koja će ih pokriti najmanje jedan centimetar, a zatim pirjajte nekoliko sati s drugim sastojcima, poput začinskog bilja, povrća, gljiva, a možete i s kostima, da biste dobili tradicionalnu juhu od kostiju.

Ostavite ljuske tijekom pečenja kako bi sačuvale okus

Čuvajte ljuske na češnjaku kada ga pečete kako biste zadržali okus i zaštitili osjetljive hranjive tvari, kao što su antioksidansi, koji se mogu oštetiti visokom toplinom.

Skuhajte protuupalni napitak

Prokuhajte ljuske luka 10-20 minuta u loncu, a zatim procijedite i pijuckajte tekućinu kao ljekoviti napitak. Poznato je da pomaže smanjiti grčeve u mišićima, a neki čak smatraju da može pridonijeti i kvaliteti sna.

Umirite nadraženu kožu

Ako osjećate svrbež ili imate upaljenu kožu, primjena tonika napravljenog od natopljenog luka i češnjaka može pomoći u smanjenju simptoma zbog prirodnih antimikrobnih, protuupalnih i antifungalnih svojstava ovog povrća. Napravite topikalni tonik prateći upute koje biste koristili za pripremu napitka.

Nanesite tekućinu na kožu i pustite da stoji 10 minuta. To potencijalno može pomoći u smanjenju svrbeža i problema kao što je atletsko stopalo, a uz to bi možda moglo smanjiti ožiljke.

Kompostirajte ih ili koristite kao gnojivo za biljke

Uvijek ih možete spremiti za dodavanje u kompost. Neki vrtlari čak vole zalijevati svoje usjeve i biljke temeljcima/infuzijama češnjaka i luka kako bi opskrbili biljke dodatnim hranjivim tvarima, poput kalija, kalcija i fosfora, koji mogu pomoći biljkama da bolje napreduju.

Gnojivo za češnjak/luk može se koristiti tijekom presađivanja, vegetacije i cvatnje. Osim toga, može pomoći i kao repelent za različite nametnike.

Rizici i nuspojave

Je li ljuska češnjaka otrovna? Nije, no postoji rizik zbog same teksture. Ljuske potencijalno mogu predstavljati opasnost od gušenja zbog svoje čvrste strukture. (novi.ba)