ZBOG OVAKVOG DORUČKA SE DEBLJAMO: Jedna namirnica najviše goji i stvara naslage na stomaku, a svi je jedemo – NIJE HLJEB

Zdravlje

ZBOG OVAKVOG DORUČKA SE DEBLJAMO: Jedna namirnica najviše goji i stvara naslage na stomaku, a svi je jedemo – NIJE HLJEB

Ona izreka, koja savjetuje da doručak pojedete sami, ne znači da on treba da bude obilan i previše kaloričan. Kad se probudite, tijelo počinje da se privikava na radno stanje, a vi sjednete za sto i pojedete tanjir pun mesa, korpu hljeba i sve to zalijete sa čašom nekog napitka. Krenete na posao sa prepunjenim stomakom. Tada ste teški i sami sebi.

Svjetska zdravstvena organizacija i dalje tvrdi kako je doručak najvažniji obrok u toku dana i osoba koja redovno doručkuje ima uredan metabolizam i nema problema sa viškom kilograma. Tj. doručak ubrzava metabolizam. Međutim i oni se slažu da preterano bogat doručak može dovesti do gojaznosti. Ali normalan unos kalorija i mali obroci više puta dnevno mogu samo da pomognu gojaznoj osobi da smrša.

Evo šta nikako ne smijete da jedete za doručak, ali i inače.

Kobasice

Kobasice su ukusan, ali ne i zdrav proizvod. U njima ima najmanje mesa a najviše konzervansa i pojačivača ukusa koji znaju da izazovu i rak jednjaka.

Instant kaše

Da bi se skratilo vrijeme kuvanja, žitarice se podvrgavaju posebnom tretmanu zbog čega se ugljeni hidrati pretvaraju u skrob. Dodajte ovom šećer koji se koristi obilno da bi se poboljšao ukus i dobićete otrov koji se plasira kao zdrav proizvod.

Sušeno voće

Više je štetan nego koristan proizvod jer da bi se osušilo voće dodaju mu se određene hemikalije i šećeri koji ga čuvaju od propadanja.

Musli

Musli je čist šećer sa praznim kalorijama. Industrijska prerađevina koja se plasira kao zdrav doručak može vaše tijelo samo da otruje, a ne da mu prija.

Sokovi u tetrapaku

Ovakvi sokovi su puni konzervanasa jer ništa drugo ne može da ih “sačuva” od propadanja. Svježe iscijeđen sok može da “živi” samo 15 minuta. Onaj koji traje mjesecima pun je šećera.

Banane i drugo egzotično voće

Korisno je ono voće koje raste u vašoj neposrednoj blizini. Ono voće koje mora da se transportuje iz prekomorskih zemalja prskano je nebrojeno puta raznim hemikalijama koje sprječavaju da se ono pokvari. Takvo voće je otrov.

Topljeni sir

Bilo koja dodatna obrada sir pretvara u čistu mast koja se lepi za vaša crijeva. Za pripremu krem sira koristi se sir koji se više ne može prodavati u svom prvom obliku. (novi.ba)