Genijalan trik koji bi svaki iskusan vozač trebao znati: Evo kako da uštedite na gorivu, vozit ćete isto, a plaćati manje!

Zanimljivosti

Genijalan trik koji bi svaki iskusan vozač trebao znati: Evo kako da uštedite na gorivu, vozit ćete isto, a plaćati manje!

Svaki dan cijena goriva je sve viša, a ako znate ove ‘male’ trikove ne samo da ćete smanjiti potrošnju i samim tim uštedjeti novac, već će sta smanjiti i posjete servisu.

Isključite klimu – Možda će vas iznenaditi infotmacija, ali kada je klima uključena, potrošnja goriva se u prosjeku povećava za 15 posto.

Ako ikako možete izbjegavajte vožnju po kiši – Shvatit ćete da je ovo zapravo veoma logično. Auto će trošiti viće jer mu treba još više energije kada se bori s vodom.

Kontrolišite tlak u gumama – Prije svega, propisno napuhane gume su bitne jer pružaju optimalan put kočenja. Ipak, one utječu u na potrošnju, naime, ako su gume napuhane ispod preporučenih vrijednosti, to može uzrokovati povećanje potrošnje goriva za 2-3 posto.

Izbacite sav nepotreban teret – Što veću težinu vaše vozilo nosi, troši više goriva, ima smisla zar ne?

Ne stišćite papučice do kraja – Mnogi vozači vole naglo povećati brzinu čim se za to ukaže prilika. Pri tome zaboravljaju osnovnu lekciju koju su naučili u autoškoli, a to je da nježnije stiskanje papučice za ubrzanje i kočenje troši manje goriva.

Redovito servisirajte automobil – Ovo je veoma bitna stavka. Filtar za ulje i samo ulje treba mijenjati svakih 7000 kilometara. Također, ne zaboravite zamijeniti svjećice i filtar za zrak. (haber.ba)