Devojke se izgubile u gradu, spasao ih beskućnik: 5 godina kasnije, na šokantan način su mu se zahvalile / Edinburgh

Svijet

Devojke se izgubile u gradu, spasao ih beskućnik: 5 godina kasnije, na šokantan način su mu se zahvalile / Edinburgh

Doživele su noć koju nikad neće zaboraviti

Šveđanke Anis Lindkvist i Ema Alstrom bile su 2016. godine u poseti Edinburgu. Nisu ni imale nikakvu predstavu da će im taj boravak doživotno obeležiti jedan – beskućnik. Zato su pet godina kasnije rešile da mu ulepšaju život.

Jednog popodneva daleko su odmakle od centra grada i kako je bilo veče i kiša je padala, a one su ostale bez novca za taksi, nisu znale gde će da idu i gde da prenoće.

“Lutajući periferijom, nismo se osećale nimalo prijatno. Već smo bile skroz pokisle, ja sam i kijala. Stale smo ispod nekog mostića, ništa okolo nije bilo, nikakvih kuća. U ćošku smo primetile muškarca od oko 55 godina kako puši i posmatra nas. Nije izgledalo da ćemo uživati u tom ‘provodu’ ali nabasale smo na veoma pozitivnu osobu s kojom smo se združile. Taj beskućnik pričao nam je pola sata priče o Edinburgu, a onda nam je rekao kuda da odemo od mostića kako bismo našle autobus koji će nas odvesti do centra. Morale smo da pešačimo bar 800 metara odande, ali je čovek po imenu Džimi Frejzer bio u pravu. Tamo je bila stanica i došao je bus, a vozač nas je, videvši da smo turistkinje pustio bez karata”, priča Anis.

Ujutro su svojevoljno otišle do mosta, ovog puta opremljene s mapama i novcem za “ne daj Bože” i pronašle su Džimija, u društvu još jedne osobe.

“Donele smo mu da jede i popije nešto, oduševio se. Pola dana smo umesto da šetamo gradom pričale s njim. Ispostavilo se da ga je napustila žena, potom i deca, i više nije imao gde da živi. Kad smo se pozdravili rekao nam je da ako ikada ponovo dođemo u Edinburg, možemo da pitamo za njega u jednom pabu blizu centra. Otišle smo kući i rešile da mu se zahvalimo. Posle tri meseca, kupile smo Džimiju povratnu za Geteborg da nas poseti. Poslale smo sve na adresu paba, pošto nam je rekao svoje ime i prezime kad smo odlazile. Čovek je zaista došao! Bio nam je četiri dana u poseti”, napisala je Anis na Instagramu.

Pet godina kasnije, pre dva meseca, Anis i Ema odlučile su da saznaju šta je sa Džimijem i da mu konkretno pomognu.

“Poslale smo mu sav novac koje smo uštedele u poslednjih godinu dana, bilo je oko 2.500 evra, da mu olakšamo život. Poslale smo mu na adresu paba pošto smo i gazdu upoznale kad smo bile tamo. Džimi nas je pozvao narednog dana plačući od sreće. Rekao nam je da smo mu promenile život iz korena. Dogovorili smo se da nas opet poseti ovog leta ako epidemija dozvoli“, dodala je Anis, prenosi portal Real Fix. (objektiv.rs)