Čudo neviđeno: Blizanci razdvojeni po rođenju, a 39 godina vodili identične živote

Zanimljivosti

Čudo neviđeno: Blizanci razdvojeni po rođenju, a 39 godina vodili identične živote

Davne 1940. godine jedna majka donela je na svijet dva brata. Oni su odmah po rođenju razdvojeni, pošto žena nije bila u stanju da se brine o njima.

Već tu počinje serija nevjerovatnih podudarnosti između dva brata, serija koja pokazuje da kod blizanaca nikad ništa nije slučajno u životu. Nove porodice koje su usvojile dječake obojici su dale ime Džejms, a nadimak im je bio Džim.

Porodice su bile na 60 kilometara udaljenosti.

Znale su da njihov nosi sin ima blizanca ali nisu bili u mogućnosti da ih obojicu usvoje. Između sebe se porodice nisu poznavale.

Pazite sad ovo! Obojici braće kućni ljubimci, psi, zvali su se Toj. Obojica su u školi voljela matematiku i obradu drveta, ali su slabije stajali sa gramatikom i engleskim jezikom.

Kasnije su se oba Džejmsa po dva puta ženila i obojici se prva žena zvala Linda, a u drugom braku su oba brata imala – Beti. I Džim Luis i Džim Springer dali su svojim sinovima identično ime – Džejms Alan.

I jedan i drugi Džim su bili pušači, vozili su isti Ševrolet i imali su slične poslove – Džim Luis je bio obezbeđenje, dok je Springer bio zamjenik šerifa.

Čak su i ljetovali u istom mjestu na Floridi, što baš i nije blizu Ohaja. Nijedan od njih nije znao ništa o svom bratu, sve dok Luis sa 37 godina nije odlučio da pokuša da stupi u kontakt sa Springerom.

Godine 1977. uspio je da pronađe podatke preko suda u Ohaju. Onda su razgovarali telefonom i na kraju se videli 9. februara 1979. godine.

Kad se saznalo za njihov fascinantan slučaj, naučnici su uvidjeli koliko bi mogli da budu važni za proučavanje blizanaca koji se ponovo susreću nakon što su bili razdvojeni.

Oni su potom bili deo studije na Univerzitetu u Minesoti koja je otkrila da su njihova historija bolesti i testovi moždanih talasa gotovo identični. Takvi su bili i njihovi rezultati u testu ličnosti. (haber.ba)