NE ČEKAJTE SERVIS, EVO KADA JE PRAVO VRIJEME DA MIJENJATE ULJE U AUTOMOBILU: Malo koji vozač zna

Zanimljivosti

NE ČEKAJTE SERVIS, EVO KADA JE PRAVO VRIJEME DA MIJENJATE ULJE U AUTOMOBILU: Malo koji vozač zna

Je li zaista potrebno toliko često mijenjati ulje ili se pretjeruje s tim? Uz pomoć ovih savjeta tačno ćete znati kada je vašem vozilo potrebno novo ulje.

Promjena ulja potrebna je svakom automobilu. Ako ste vozač i vlasnik vozila, trebali biste znati kada bi bilo poželjno to obaviti. Ako se budete pridržavali stručnih savjeta koje je sastavila stranica didyouknowcars.com, naučit ćete slušati srce svog automobila.

Kada je potrebno mijenjati ulje?

Motorno se ulje istroši kada se svi aditivi u njemu potroše i nestanu. Ovi aditivi čuvaju metalne dijelove u automobilu od trošenja i hrđanja pa su potrebni da bi vozilo radilo punim kapacitetom i da bi se očuvali njegovi dijelovi.

Zbog toga je jako važno znati koliko često trebate mijenjati ulje u određenom automobilu. Neki vlasnici automobila mijenjaju ga svakih 5.000 prijeđenih kilometara, ali to ne rade svi.

Najbolji način da ustanovite kada je vašem vozilu potrebna promjena ulja jest da to vidite u priručniku koji ste dobili uz automobil i da poslušate savjet proizvođača. Većina proizvođača savjetuje da se ulje mijenja između 8.000 i 16.000 pređenih kilometara, a sve to ovisi o modelu. Također može se dogoditi da postoje dvije upute za mijenjanje, jedna za normalnu upotrebu vozila, a druga za pojačanu.

Razlozi zbog kojih je ulje važno za vaš motor

1. Ono hladi komponente motora

Kvalitetno ulje u dovoljnim količinama spriječit će pretjerano trenje, a dijelovi motora koji se kreću pregrijavat će se ako redovito ne mijenjate ulje.

2. Uklanja mulj i nepotrebne čestice iz motora

Prljavština i zagađivači mogu biti smrtonosni za motore. Oni mogu dovesti do korozije i tako skratiti njegov životni vijek. Ulje se može pretvoriti u mulj kada je staro pa će vam motor biti prljav. Promjenom ulja i filtera uklonit ćete prljavštinu i nepotrebne čestice u motoru.

3. Održava motor podmazanim

Vaš motor mora biti podmazan i čist kako bi dobro funkcionirao. Ako nije podmazan, toplina i trenje ga brzo oštećuju.

4. Produžava život vozila

Životni vijek vašeg automobila bit će puno duži ako se on redovito održava, u što spada i redovno mijenjanje ulja. U suprotnom će se mučiti pri vožnji da obavi radnje koje vozilo inače izvršava kao od šale. Imajte na umu da što se auto više muči, to brže propada.

Šta se događa ako ne promijenite ulje?

Ako ne promijenite ulje na vrijeme, vaše će vozilo imati ozbiljne probleme, to jest, motor vam neće raditi kako treba. On će se brzo pregrijavati zbog trenja i može se trajno oštetiti pa se u nekom trenutku može i ugasiti i morat ćete ga promijeniti. Kako su motori jako skupi, puno vam je lakše i jeftinije paziti kada trebate promijeniti ulje. (novi.ba)