VIŠE VAS STRUJA NEĆE “PECKATI”: Evo kako da se riješite elektriciteta – u ovome je tajna

Zanimljivosti

VIŠE VAS STRUJA NEĆE “PECKATI”: Evo kako da se riješite elektriciteta – u ovome je tajna

Često vam se događa da vas kada nekoga ili nešto dotaknete strese „struja“? Udari statičkog elektriciteta znaju biti itekako neugodni, posebice jer se javljaju kada to najmanje očekujemo. Statičkom elektricitetu pogoduje suh zrak koji je češći zimi, ali od ove pojave ne možete pobjeći niti u ostatku godine. Gotovo svaki predmet može biti sakupljač statičkog elektriciteta, a najčešće je riječ o sintetičkoj odjeći, tepisima i zavjesama, pa čak i kolicima u trgovinama.

Ako radite za računalom, a k tome još u prostoru u kojem nema dovoljno vlažnosti, velika je vjerojatnost da su vam „strujni udari“ svakodnevica jer se u računalu nalazi ogromna prisutnost statičkog elektriciteta. Monitor, kao nezamjenjiv dio računalne opreme, najveći je “proizvođač” statičkoga elektriciteta. To se vidi po količini prašine koju na sebe privlači.

Zbog okruženja tehnologijom, neprirodnih materijala i slično, pojava elektriciteta u ljudskom tijelu je sve veća, a za posljedice može imati gubitak vitamina C zbog čega se podiže količina šećera u krvi. Statički elektricitet ubrzava metabolizam kalcija što povećava pojavu umora, a prilikom izbijanja elektriciteta nakupljenog u odjeći preko kože može doći do oštećenja osjetljive kože. Jednako tako, elektricitet lako privlači čestice bakterija i prljavštine te ometa djelovanje probavnih enzima.

Kako smanjiti elektricitet?

Od velike pomoći može biti povišenje relativne vlažnosti u prostoriji u kojoj boravite. Nosite prirodne materijale poput pamuka umjesto sintetike ili najlona, odnosno poliestera. Sintetičke tkanine mogu kliziti niz sjedalo u automobilu ili na tvrdim i oštrim tkaninama kojima su tapecirana sjedala ili kaučevi, što može generirati značajni statički naboj i šokove. Ako nosite sintetiku, pri pranju obvezno rabite omekšivač, a ako odjeću sušite u sušilici pripazite da ju ne presušite. Pomoći može i zadržavanje vlažnosti kože, a za to služe hidratantni losioni. Omekšivač može pomoći i tako da nakapate nekoliko kapi na mokru krpicu i njome prebrišete površine koje vam često zadaju „strujne udare.” (novi.ba)