SVI NA BALKANU OBOŽAVAJU AJVAR, A MALO KO ZNA KOLIKO JE ZDRAV: Jača imunitet, a u kombinaciji sa 1 NAMIRNICOM TOPI SALO

Zdravlje

SVI NA BALKANU OBOŽAVAJU AJVAR, A MALO KO ZNA KOLIKO JE ZDRAV: Jača imunitet, a u kombinaciji sa 1 NAMIRNICOM TOPI SALO

Ajvar, najomiljeniji domaći namaz ili, kako ga neki zovu salata, na Balkanu je neizostavan sastojak jesenjeg i zimskog jelovnika.

Mažemo ga na hljeb, pogaču, jedemo kao prilog uz meso, pravimo od njega slane rolate i torte… nema jela u koji ne bi mogao da se doda. Osim popularnih domaćih salata koje se u Srbiji pripremaju odvajkada, a koje su kako je gastroenterolog dr Vojislav Perišić istakao najzdravija zimska hrana, ova zimnica je prava mala rizica zdravlja u tegli.

“Sprski kavijar”, kako ga često zovu, ima i brojne zdravstvene blagodeti, a o kojima se obično malo prča jer se najčešće vezuje uz jaku zimsku hranu, pa ga mnogi smatraju visokokaloričnim gurmanlukom.

Istina je da se ovo jelo u originalu sprema samo od pečenih paprika, uz dodatak ulja i začina. Neke domaćice dodaju i plavi patlidžan. U zavisnosti od vrste paprika i dodataka, može biti blag ili ljut, a po mišljenju mnogih najukusniji je onaj koji se priprema od cijepanih paprika. Iskusne domaćice kažu da je ova priprema nešto zahtjevnija, ali da se isplati.

Kako se “pravi” ajvar priprema samo od povrća i ulja, zapravo je niskokaloričan. Sadrži proteine, ugljene hidrate i masti. Otprilike 100 grama ove namirnice ima između 80 i 130 kalorija. Najbolje je kombinovari ga uz neki proteinski obrok, kao što je posno meso, pileće, ćureće, juneće, ili pak uz tunjevinu.

Kako su paprike prava riznica vitamina C, tako se ovaj nutrijent obilato nalazi u ajvaru. Koliko je ovaj vitamin značaja za imunitet, a posebno u zimskom periodu kada “haraju” virusi, svima je poznato. Sadrži i vitamin A, kao i B2 i folnu kiselinu. Bogat je i vlaknima koji pospešuju varenje i podstiču metabolizam, što ga čak čini jako dobrom namirnicom za oslobađanje od suvišnih kilograma. Naravno, pod uslovom da se ne pretjeruje u količini. (novi.ba)