Razbolela se, muž je NAPUSTIO i ostavio samu sa decom: Sada prolazi kroz još GORE probleme

Svijet

Razbolela se, muž je NAPUSTIO i ostavio samu sa decom: Sada prolazi kroz još GORE probleme

Svakog meseca u proteklih šest meseci, samohranoj majci na Univerzal kreditu nedostajalo je više stotina funti zbog kašnjenja u nadoknadi troškova brige o deci otkako se vratila na posao kao medicinska sestra nakon komplikovane trudnoće.

Ebi Hogart (37) pretrpela je teške bolove u karlici zbog kojih je završila u bolnici i zbog čega nije mogla da stoji bez štaka pre prevremenog rođenja bebe koja je tada imala višestruke zdravstvene probleme, uključujući i žuticu.

Tokom trudnoće, Ebi je otkrila da njen muž, sa kojim je bila 13 godina, ima šestogodišnju aferu sa ženom zbog koje ju je potom ostavio.

Rekla je da se obratila Univerzal kreditu jer je njen prihod u domaćinstvu više nego prepolovljen nakon razvoda, i da radi skraćeno radno vreme kako bi mogla da brine o svojoj deci, sve vreme pokušavajući da otplati hipoteku i uštedi za novu.

– Radim na sebi pokušavajući da uštedim za hipoteku za bolju kuću u lepšem kraju za sebe i svoju decu i to utiče na moj kreditni rezultat, što će na kraju uticati na to da dobijem još jednu hipoteku – kazala je Ebi.

Majka troje dece mora da pruži dokaz da je platila troškove čuvanja dece pre nego što joj sistem univerzalnih kredita delimično nadoknadi do 85 odsto.

Ebi je, međutim, rekla da uprkos tome što je podnela dokaze na vreme, postoji kašnjenje pre isplate novca, zbog čega joj nedostaje otprilike 600 funti i ne može da plaća račune nedelju dana svakog meseca.

Finansijski teret, 770 funti mesečno za dadilju za samo jedno dete, primorao je Ebi da razmisli o napuštanju posla koji voli.

– Neću ostaviti svoj tim na cedilu, niti ću napustiti pacijente. Bolnica već ima znatan manjak medicinskih sestara. Poslednje što im treba jeste da još medicinskih sestara napuste profesiju jer Univerzal kredit ne može pravilno da plaća isplate za brigu o deci – kazala je.

Ebina porodica pokušava da pomogne oko dece, ali svi rade i ne mogu sebi da priušte da je finansijski izdržavaju.

Ona smatra da je situacija teška i da istrajava isključivo zahvaljujući “čistoj odlučnosti”.

– Već imam problem sa mentalnim zdravljem zbog svega kroz šta sam prošla u protekle dve godine, a ovo samo dodatno pogoršava – istakla je ona.

Portparol Fonda za podršku domaćinstvu rekao je da univerzalni kreditni sistem nadoknađuje podnosiocima zahteva do 85 odsto troškova brige o deci, što je znatno izdašnije od prethodnog sistema beneficija, ali nije konkretno odgovorio na rešavanje Ebinih problema.

– Uveli smo sveobuhvatan paket podrške za zaposlene roditelje, uključujući Fond fleksibilne podrške koji može ponuditi dalju podršku za brigu o deci onima koji započinju posao, a naš Fond za podršku domaćinstvu od 500 miliona funti pomaže porodicama kojima je potrebna dodatna podrška da plate osnovne stvari ove zime – kazao je portparol za Liverpool echo.(objektiv.rs)