KUPUJETE POLOVNU ODJEĆU? Evo šta treba da znate i kako da izbjegnete probleme

Zanimljivosti

KUPUJETE POLOVNU ODJEĆU? Evo šta treba da znate i kako da izbjegnete probleme

Odjeća iz prodavnica polovne garderobe je često visokog kvaliteta, ali treba je pažljivo oprati kako biste izbkegli zdravstvene probleme

Polovna odjeća koja se isporučuje u prodavnicu polovnih mora imati dokumente koji potvrđuju dezinfekciju. Prije svega, dokument treba da ima jasan pečat ustanove koja sprovodi tretman, kao i način i temperaturu procesa. Upravo taj postupak utiče na karakterističan, neprijatan miris u prodavnicama polovne odjeće. Ovaj tretman se izvodi uz upotrebu jakih hemikalija i iako je namijenjen zaštiti odjeće i kupaca, može dovesti do teške alergijske reakcije. Osobe sa osjetljivom kožom i roditelji male djece treba da budu posebno oprezni.

Polovna odjeća – kako očistiti?

Čak i ako nemamo problema sa kožom, prije oblačenja svaki komad odjeće kupljen u prodavnici polovnih treba dobro oprati. Osnova je pranje veša u veš mašini uz dodatak deterdženata i omekšivača. Ako, pak, postoji neprijatan miris hemikalija na odjeći, za uklanjanje se mogu koristiti osnovni prehrambeni proizvodi poput sode.

Šta treba izbjegavati

S druge strane, ne treba kupovati odjeću ili predmete u maloprodajnim objektima koji su u bliskom kontaktu sa izlučevinama ljudskog tijela. Kao što su kupaći kostimi, peškiri, posteljina i jorgani. U ovom slučaju, proces čišćenja ne garantuje higijenski status kupljenog proizvoda. Posebno opasne mogu biti i cipele sa kojima se možemo zaraziti atletskom nogom, kao i kape. (novi.ba)