TEK STE OPRALI VEŠ, ALI ON I DALJE SMRDI? Ovu grešku prilikom pranja skoro svi prave, ZATO VAM VEŠ NE MIRIŠE LIJEPO

Zanimljivosti

TEK STE OPRALI VEŠ, ALI ON I DALJE SMRDI? Ovu grešku prilikom pranja skoro svi prave, ZATO VAM VEŠ NE MIRIŠE LIJEPO

Mnoge domaćice imaju isti problem, iako stave omekšivaš njihov veš i dalje ne miriše lijepo, a nerijetko ima i neprijatan miris kada ga izvuku iz veš mašine.

Za ovo je kriva guma koja se nalazi odmah iza vratanca veš mašine, a koju malo ko održava i čisti.

Upravo tu se nakupljaju gljivice kojih se poslije teško riješiti. Prljavština se uglavnom skuplja upravo na ivicama, ali i ispod pomenute gume, pa može da se desi da se na ovom dijelu skupi buđ.

“Probala sam to da skinem sirćetom, ali bez uspeha. Bojim se da upotrebim bilo šta agresivnije, da ne bih oštetila gumu”, objasnila je jedna od članica foruma, a mnogi su joj priskočilu u pomoć, preporučujući izbjeljivač, sodu bikarbonu, ulje karanfilića…

“Imali smo isti problem, a onda smo čuli da bi jednom mjesečno trebalo da se uključi pranje na 90 stepeni, ali bez deterdženta i veša unutra. Otkako to praktikujem, nemam problema sa buđi”, jedan je od savjeta žena na forumu.

Savjetuju se da vrata mašine uvijek budu otvorena, te da je dobro očistite jednom sedmično.

Pokušajte i ovaj savjet:

-Prvo običnom papirnatom maramicom izbrišite unutrašnjost veš mašine da biste se riješili nakupljene prljavštine. Zatim, nanesite bilo koje sredstvo za čišćenje na gumu, po cijeloj površini, ravnomjerno ga raspoređujući.

-Zatvorite vrata mašine i ostavite tako na dva sata.Po isteku tog vremena, uključite mašinu u režimu “ispiranje”, da se ispere sredstvo za čišćenje.

-Nakon toga u pregradu za prašak naspite limuntos, i uključite mašinu na najvišu temperaturu.

-Ponovite ovu proceduru po potrebi. (novi.ba)