UOČITE PROBLEM NA VRIJEME: Ove promjene na MLADEŽIMA su opasne, a evo kako ih prepoznati

Zdravlje

UOČITE PROBLEM NA VRIJEME: Ove promjene na MLADEŽIMA su opasne, a evo kako ih prepoznati

Bez mišljenja stručnog lica, ne treba preduzimati nikakve korake

Većina ljudi je čula za priču o rizičnim ili problematičnim mladežima, ali malo kome je zaista jasno šta su oni i kako ih prepoznati.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba kaže da su slučajevi raka kože postali sve učestaliji, pa savetuje ljude da svoje tijelo redovno pregledaju.

Redovno provjeravanje svog tijela, svakako znači da ćete problem verovatno uočiti ubrzo nakon što je on nastao, pa ćete blagovremeno moći da preduzmete sve neophodne mjere, kako biste ga riješili.

Postoji nekoliko načina da prepoznate mladež koji spada u rizičnu kategoriju.

Laura Harker, glavna medicinska sestra sa klinike “Mole”, imala je mnogo toga korisnog da kaže na ovu temu, kao i da uputi sve one koji su možda u strahu ili gaje sumnju, kada je neki mladež u pitanju.

– Bez traženja stručnog medicinskog savjeta i dijagnoze, bilo od svog ljekara opšte prakse ili specijaliste za , nije moguće dati definitivan odgovor da li je mladež kancerogen. Međutim, postoje ključni pokazatelji kojih bi svi trebalo da budu svesni i da ih koriste kao mjerilo za traženje ljekarskog savjeta. Svi mladeži na našem telu treba da izgledaju poprilično slično i da budu donekle ujednačeni po obliku, veličini i boji. Većina naših mladeža se menja tako sporo da je bilo kakve promjene koje se dogode, nevjerovatno teško razlikovati. Stoga, ako imate mladež koji je nov i koji se vidljivo menja, to može da bude znak problema.

Koje su najčešće promjene mladeža?

Promjena oblika i veličine mladeža mogu da budu prvi jasni indikatori problema. Njegovo povećavanje, pojava asimetričnih ivica i neravnina, treba da vas podstaknu da posjetite ljekara.

Obratite pažnju i na promjene boje; da li je postala neujednačena, sa različitim nijansama crne, braon ili roze?

Sve mladeže koji vas bole, svrbe ili iz njih izlazi krv, treba da pregledate.

Opasni mladeži se mogu pojaviti na bilo kom dijelu tijela,ali praksa je zabeležila da se kod žena oni najčešće javljaju na nogama, a kod muškaraca na leđima.

Kako možete sami da provjerite mladež?

Najlakši način da provjerite da li je neki mladež potencijalno rizičan je da odgovorite na nekoliko pitanja, nakon što ga dobro osmotrite. Pozitivan odgovor na neko od sledećih pitanja, treba da vas podstakne da posetite stručno lice.

Asimetrija: Da li je vaš mladež asimetričnog oblika sa jednom polovinom mladeža drugačijom od druge?

Granica: Da li vaš mladež ima nepravilnu, nazubljenu ili oštro definisanu ivicu?

Boja i poređenje: Da li mladež ima više od jedne boje i da li je upadljiviji od drugih mladeža?

Prečnik: Da li je mladež veći od 7 mm (oko veličine kraja olovke)?

Razvoj: Da li se vaš mladež razvija, menja veličinu, oblik ili boju?

– Vizuelno abnormalni mladež karakteriše promjena oblika, veličine ili boje, ali dešavaju i druge abnormalnosti kao što su izdizanje, promena teksture, upala, krvarenje, stvaranje korice ili kraste i vizuelno izdvajanje od vaših drugih mladeža – kaže Harkerova.

Dakle, ne mora samo da bude u pitanju novi mladež da bi bio rizičan. Promene na starim mladežima takođe treba shvatiti ozbiljno i provjeriti sa lekarom. (novi.ba)