UBLAŽITE SIMPTOME: Ukoliko imate problema sa ŠTITNOM ŽLIJEZDOM, ovo je SPISAK namirnica koje morate IZBJEGAVATI

Zdravlje

UBLAŽITE SIMPTOME: Ukoliko imate problema sa ŠTITNOM ŽLIJEZDOM, ovo je SPISAK namirnica koje morate IZBJEGAVATI

Da ne bi dodatno narušili zdravlje, pratite sljedeće savjete.

Štitna žlijezda utiče na rad svih ostalih organa u tijelu. Zbog toga je bitno držati je u formi, ali svedoci smo toga da sve više ljudi, naročito žena, ima problema sa štitnjačom.

Najčešće bolesti štitne žlijezde su hipertireoza ili ubrzani rad štitnjače, kada ona proizvodi previše hormona i hipotireoza ili usporeni rad štitnjače, kada proizvodi premalo hormona.

Kod oba stanja trebalo bi izbjegavati određenu hranu, jer ona može djelovati nepovoljno na proizvodnju hormona štitne žlijezde.

Rad štitne žlijezde može se poremetiti zbog raznih razloga, ali se simptomi hipertireoze odnosno hipotireoze mogu ublažiti izbegavanjem određene hrane.

Ipak, pravilan izbor namirnica može biti prilično individualan, zbog čega je dobro savetovati se s lekarom pre nego što neke od namirnica izbacite iz prehrane.

U slučaju hipertireoze izbjegavajte:

1. Hranu bogatu jodom poput plodova mora koje sadrže puno joda. Takođe bi trebalo izbjegavati jodiranu so, jer ona sadrži mnogo veće količine joda.

2. Punomasno mlijeko, a umjesto njega koristite obrano mlijeko koje se lakše vari.

3. Rafinirano brašno sadrži manje hranjivih materija od celovite pšenice i teško se vari. Rafinirano brašno ima visoki glikemijski indeks i može poremetiti nivo šećera i hormona u krvi.

Konzumiranjem hrane s nižim glikemijskim indeksom možete poboljšati nivo hormona u telu, uključujući i hormone štitne žlijezde.

Bijeli hljeb, testeninu, peciva i žitne pahuljice zamijenite namirnicama od cjelovitog zrna poput smeđeg pirinča, ječma itd.

4. Crveno meso, a umjesto toga konzumirajte nemasno meso poput ćuretine i ribu kao što su losos, tunjevina, haringa i skuša.

5. Mlečne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću varenja mlijeka i mliječnih prerađevina.

Izbegavajte mliječne proizvode ako vas muče konstantno problemi s varenjem, nadutost i osjećaj umora poslije konzumacije mlijeka, sira, sladoleda, jogurta itd.

U slučaju hipotireoze izbjegavajte:

1. Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput senfa, karfiola, brokule, spanaća, rena i slično.

2. Soju i proizvode od soje, poput sojinog ulja, koje može uticati na proizvodnju hormona štitne žliezde. Preporučuje se i izbjegavanje čokoladnih i energetskih pločica, jer sadrže sojin lecitin, koji može da spriječi proizvodnju hormona štitne žlijezde. Takođe, izbjegavajte sojin sos.

3. Oprezno i sa hranom koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinirane namirnice koje sadrže gluten. Takođe, redukujte konzumaciju povrća kao što su brokula i karfiol.

4. Brzu hranu, koja takođe usporava proizvodnju hormona štitne žlijezde.

5. Breskve, kruške i jagode voće su koje bi trebalo da izbjegavate ili ga jedete umjereno kako biste povećali proizvodnju hormona u tijelu. (novi.ba)