DA LI VAM SE GRČE PRSTI NA STOPALIMA? Evo na šta vas to upozorava, može biti znak većih problema

Zdravlje

DA LI VAM SE GRČE PRSTI NA STOPALIMA? Evo na šta vas to upozorava, može biti znak većih problema

Grčevi u nožnim prstima ne moraju nužno da predstavljaju problem, ali ako se grčenje oduži i postane češće, trebalo bi da zatražite pomoć stručnjaka.

„Često grčenje u stopalima može biti znak kompleksnijeg zdravstvenog problema vezanog za cirkulatorni ili središnji nervni sistem, a ako je grčenje postalo učestalo i ometa vas u svakodnevnom životu, tada je zaista najbolje potražiti pomoć da se vidi što je uzrok“, preporučuje specijalista za rehabilitaciju iz njujorškog centra „Langone’s Rusk Rehabilitation“ Čarls Kim.

Prema njegovim riječima, okidač za grčenje nožnih prstiju i tabana može biti prekomjerna vježba, odnosno preduga aktivnost, dehidracija, kao i  nedostatak minerala, posebno kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Kim je objasnio da kad smo previše aktivni i dosta se znojimo, organizam i mišići gube potrebne minerale što uzrokuje kontrakcije.

Postoji još jedan razlog koji nema toliko veze s gubitkom važnih minerala, ali ima s manjom prokrvljenosću u stopalima – kad nosimo neodgovarajuće, uske cipele duže vrijeme, upozorava Index.

Problem često ima veze i sa našim godinama, jer ljudi, posebno stariji od 50 godina, već imaju dosta oslabele kosti zbog manjka kalcijuma, a i mišići tada gube elastičnost pa se moraju više naprezati da bi mogli da podržavaju cijelo tijelo.

Iako se pokazalo da čak ni pojačan unos magnezijuma neće učiniti znatniju razliku, ipak postoji nekoliko trikova kojima se problem može preduprediti i znatno ublažiti.

1. Obujte odgovarajuću, udobnu obuću

Možda ste ovih dana duže hodali u svečanim cipelama koje vam nisu bile jako udobne pa je stoga čak i normalno da su vam se koji put zgrčili prsti. Tada se pobrinite da grčeve zaliječite, a udobnijom obućom i problem bi trebalo da bude barem djelimično rešen.

2. Hidratacija

Organizmu treba dati puno više vode jer je kvalitetna hidratacija ključna za ublažavanje grčeva pa pijte puno vode, a minerale nadoknađujte namirnicama bogatima kalijumom i kalcijumom.

3. Usporite ritam vježbanja

Vježbate li previše ili intenzivnije nego inače pa ste počeli da osjećate grčeve u nožnim prstima. Važno je ipak malo smanjiti s vežbom, jer je očito da ste na svoje mišiće i noge stavili preveliki teret i stres.

Slično, ali obrnuto, važi i za ljude koji previše sede i nisu aktivni koliko bi trebalo da budu, jer i preduga neaktivnost može uzrokovati pojavu grčeva. Umerenost je stoga ključ i kod ovog problema.

4. Istežite noge

Čak i ako trenutno ne osjećate grčeve, važno je s vremena na vrijeme dobro istegnuti prste, pomicati ih u svim smjerovima, širiti i kvrčiti, jer ćete tako održavati njihovu fleksibilnost. „Zapravo, od ključne je važnosti da, kako starimo, omogućujemo svojim udovima da ostanu u formi kako bismo održali isti raspon pokreta“, kaže Kim i dodaje da sebi svakako možete pomoći i čestim, blagim masažama stopala kao i ugodnom, toplom kupkom. (novi.ba)