NAJOPASNIJA GREŠKA U “ZDRAVOJ” ISHRANI: Doktorka Jagoda objasnila kako izaziva smrt naših ćelija, pravi cunami šećera u tijelu

Zdravlje

NAJOPASNIJA GREŠKA U “ZDRAVOJ” ISHRANI: Doktorka Jagoda objasnila kako izaziva smrt naših ćelija, pravi cunami šećera u tijelu

Među popularnim dijetama današnjice su i takozvani “detoksi”, režimi od svega nekoliko dana koji “obećavaju” da će se tijelo pročistiti od svega što smo unijeli.

Detoksikacije navodno pročišćavaju jetru, bubrege, sistem za varenje, neki koji ih preporučuju čak kažu da čiste i krv. I svako ko je ikada pretjerao u jelu ili piću možda je došao u iskušenje da isproba detoks dijetu. Ali, da li je to zapravo zdravo? Specijalista higijene i ishrane prof. dr Jagoda Jorga iznijela je svoje mišljenje u emisiji “Uranak” televizije K1.

Mnogi će uporediti detokse sa procesima koje primjenjujemo na mašinama ili automobilu – mijenjamo filter, ulje, ali ljudski organizam nije automobil. Da li je uopšte dobro ne jesti cije,ijedan dan, ili piti samo cijeđene sokove?

“Apsolutno ne. Detoksi su jedna od najgorih dijeta trenutno, na spisku trendi režima ishrane su među prvih pet mjesta. Gladovanje ili autofagija, nije daleko od pristupa takozvane detoksikacije. Apsolutno su to izuzetno, izuzetno loše stvari”, rekla je ona i objasnila zašto

“Kada mi unesemo jedan dan detoksa, svježe cijeđeno povrće i voće, to je cunami šećera u organizmu. Nismo promijenili filtere već smo ih zapušili, i taj šećer mora da se odloži u sve moguće ćelije, mora negdje da se zalijepi, time ubrzava starenje ćelija i vodi ka smrti ćelija. Detoksi su nešto što apsolutno ne trebajenjivati”, rekla je ona.

Pravilan rad bubrega i jetre omogućava da se tijelo pročisti, a za to je potrebno unositi samo jednu stvar – vodu.

“Dovoljna količina vode je preduslov da naš bubreg, koji je pored jetre glavna stanica za prečišćavanje, mogao da radi svoj posao. Pristupi gdje se kaže, evo idu praznici, pa se opusti i jedi koliko hoćeš, štetni su jer praktično opterećuju bubrege. Ne smijemo da pređemo kapacitet svog tijela, neće bubreg čekati sutra i prekosutra da to odstrani, on to mora da radi tog momenta kada je to nešto ušlo i napravilo višak. To može da bude i mast i šećer, i so i mnoge druge stvari”, rekla je ona.

Početak se zove – koliko smo toga što zapušava filtere organizma uopšte unijeli?

“U motor koji troši benzin nećemo sipati naftu. Važan je unos, mi opteretimo svoj metabolički kapacitet i onda se priča dalje, naravno, komplikuje. Voda je nezaobilazno važna stvar”, rekla je ona.

Detoksi od po tri dana nikako neće otkloniti sve što smo unijeli u sebe.

“Apsolutno je netačno da hoće, samo će dodatno sve zapušiti”, rekla je ona. (novi.ba)