OVAJ CITRUS POMAŽE U BORBI PROTIV GOJAZNOSTI: Poboljšava rad srca i štiti organizam

Zdravlje

OVAJ CITRUS POMAŽE U BORBI PROTIV GOJAZNOSTI: Poboljšava rad srca i štiti organizam

Grejpfrut je voće bogato vitaminima i mikroelementima, posebno vitaminom C .To znači da grejpfrut ne samo da jača imunitet, već i povećava sintezu kolagena

Grejpfrut voće sadrži niz fito-hemijskih svojstava koja se aktivno proučavaju. Neka svojstva usporavaju starenje.Naringenin ima svojstvo antioksidanta, dobar je u borbi protiv virusa i bakterija, pored toga ima i antiinflamatorno dejstvo (protiv upala). Poboljšava rad srca i krvnih sudova i smanjuje apetit.

Nobiletin koji se nalazi u grejpfrutu je koristan u borbi protiv gojaznosti, ateroskleroze i insulinske rezistencije.Gesperedin je antioksidant, ima antialergijski efekat, jača krvne sudove, povećava tonus i elastičnost vena.

Grejpfrut može da pomogne u slučaju zastoja u radu žuči i smanjenoj kiselosti želudačnog soka, jer stimuliše proizvodnju probavnih sokova.Vlakna koja sadrži su korisna za crijeva.

Stručnjaci savjetuju da ne bi trebalo prekomerno jesti grejpfrut, jer njegove aktivne supstance suzbijaju delovanje enzima neophodnih za detoksikaciju.

Grejpfrut treba da se jede jednom nedjeljno.Ne smijete ga jesti ako imate bolestan želudac ili ako ste intolerantni na salicilat (prirodni imunski hormon i konzervans u biljkama).Takođe i tokom ljeta se mora ograničiti njegova upotreba jer postoji mogućnost da koža bude osjetljivija prilikom sunčanja. (novi.ba)