Stiglo joj PISMO staro 51 godinu: Mislila da se neko šali sa njom, a drugaricu je ZABORAVILA

Zanimljivosti

Stiglo joj PISMO staro 51 godinu: Mislila da se neko šali sa njom, a drugaricu je ZABORAVILA

Verovatno su stupile u kontakt preko oglasa iz novina, ali je pismo tada ostalo neisporučeno

Pismo napisano nekadašnjoj 12-godišnjoj devojčici u Litvaniji Genovefi Klonovskoj uručeno je skoro 51 godinu kasnije nakon što ga je poslala prijateljica sa kojim se dopisivala iz Poljske.

– Mislila sam da se neko šali sa mnom – rekla je Genovefa Klonovska nakon što joj je uručeno pismo u kojem su bile ručno rađena ruža u boji i dve papirne lutke, preneo je Gardijan.

Pismo je, zajedno sa još 17 drugih, ispalo iz ventilacione rupe, prljavo i u stanju raspadanja, pošto je srušen zid u bivšoj pošti na periferiji Viljnusa.

– Radnici su predložili da bacimo stara pisma, ali sam umesto toga pozvao poštu. Tako sam srećan što su se zainteresovali – rekao je Jurgis Vilutis, vlasnik zgrade.

Pisma je verovatno sakrio beskrupulozan poštanski radnik nakon što ih je pretražio u potrazi za gotovinom ili dragocenostima, rekao je Vilutis.

Litvanija je tada bila deo Sovjetskog Saveza, a pošiljaoci su bili rođaci emigranti ili prijatelji iz mesta kao što su Australija, Poljska i Rusija.

U Viljnusu su se promenila imena ulica i njihova numeracija, a radnici pošte mesecima su tražili prave kuće i razgovarali sa sadašnjim stanarima i susedima, tražeći gde su se primaoci preselili.

Pronađeno je samo pet primalaca. U nekoliko slučajeva deci preminulih primalaca uručeno je izgubljeno pismo.

– Osećali smo moralnu dužnost da ovo uradimo – rekla je Deimante Zebrauskaite, šef odeljenja za korisničko iskustvo u Pošti Litvanije.

Jedna dama je uporedila ovo iskustvo sa primanjem poruke od flaše bačene u more. Ljudi su bili emotivni. Neki su smatrali da su videli deo svakodnevnog života svojih preminulih roditelja.

U pismu Klonovskoj, pečatiranom 1970. godine i dostavljenom u decembru prošle godine, devojka po imenu Eva požalila se da autobusi više ne stižu do njenog sela, zbog čega je morala da pešači po hladnoći od -23C. Tražila je i slike glumaca.

Sada u svojim 60-im godinama, Klonovska se ne seća devojke. Verovatno je pisala Evi nakon što je pronašla svoju adresu u oglasu za drugare u novinama, a veza je prestala nakon što pismo nije uručeno. (objektiv.rs)