PERETE ZUBE SVAKOG DANA PASTOM ZA IZBJELJIVANJE, A ONI OSTAJU ŽUTI? Zubarka otkrila ŠTA STVARNO DJELUJE

Zdravlje

PERETE ZUBE SVAKOG DANA PASTOM ZA IZBJELJIVANJE, A ONI OSTAJU ŽUTI? Zubarka otkrila ŠTA STVARNO DJELUJE

Zašto su zubi žuti čak i kada koristimo pastu za izbjeljivanje? Zubarka odgovorila na ovo pitanje i objasnila šta zaista djeluje!

Da li ste uradili “sve” kako biste izbijelili zube, a oni i dalje ostaju žućkasti? Zubarka dr Račel Bib dala je odgovor na pitanje zašto zubi ostaju žuti čak i kada koristimo pastu za izbjeljivanje.

“Pranje zuba jeste važno za njihovo zdravlje, ali ne toliko za njihov izgled. To što ćete jače trljati četkicom, uopšte neće pomoći, samo će istanjiti površinski, zaštitni sloj zuba”, rekla je ona.

“Kada se taj sloj istanji ili ošteti, izložen je sljedeći sloj tkiva koje čini zub, on se naziva dentin i zbog njega će zubi izgledati žuće. Dakle, nije problem u naslagama na površini zubne gleđi već činjenici da ste je ‘ostrugali’ sa površine zuba”, objasnila je doktorka.

“Zubne paste za izbjeljivanje mogu da otklone mrlje nastale od hrane, pića ili navika kao što je pušenje. One neće promijeniti boju samog zuba. Posmatrajte ih kao sredstvo za otklanjanje fleka”, rekla je doktorka.

“Jedini način da izbijelite zube je da koristite preparat koji je baš tome namijenjen. Na osnovi karbamida ili hidrogena, kao traka, olovka ili gel, a najbezbjednije je da vam taj proces uradi zubar, a ne da ga radite sami”, rekla je ona. (novi.ba)