SVI SMO GA PILI KAO DJECA: Napitak koji štiti crijeva, sprječava stomačne probleme – NISMO IMALI KOLIKO JE ZDRAVO

Zdravlje

SVI SMO GA PILI KAO DJECA: Napitak koji štiti crijeva, sprječava stomačne probleme – NISMO IMALI KOLIKO JE ZDRAVO

Tokom hladnih zimskih dana, naše majke su nam kuvale ovaj divni napitak

Salep je fini, topli, slatki napitak idealan za hladne zimske dane, poreklom sa Bliskog istoka. U naše krajeve je došao još u doba Turaka, a njime smo se sladili kao djeca tokom zimskih mjeseci.

Salep u prahu je osušeno, mlieveno korijenje nekoliko vrsta divlje orhideje (ili samo gomolj orhideje).

Kod nas se salep priprema od osušenog, samljevenog i prerađenog gomolja Običnog kaćuna (Orchis morio).

Pripema salepa, od livade do čaše, teče ovako: gomoljke se vade, peru od zemlje, očiste od opni i kratko prokuvaju, najbolje u surutki. Zatim se suše prvo na vazduhu, potom u sušnici, dok ne postanu skoro kristalno prozirne, potom se seckaju u prah, prosiju i čuvaju na suvom.

Instant salep sa samo zalije vrelom vodom jer u njemu su već svi potrebni sastojci. Čisti salep je nešto skuplji, od 50 gr. se dobije 3 litra ovog ukusnog napitka.

Priprema se na sljedeći način:

Sastojci:

1 l vode (ili mlijeka)
1 kašika salepa u prahu
šećer, cimet ili đumbir

Kašiku salepa u prahu pomiješa sa čašom mlake vode da ne bude grudvica. Kad voda u šerpi uzavri, dodati šećer, prokuvati kratko vrijeme, pa dodati umućeni salep. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Sipa se u staklene čaše ili šolje, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

Koristi se i kao sredstvo za liječenje upala sluznice crijeva i želuca, a posebno kod raznih vrsta stomačnih problema.

Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji sprječava daljnja oštećenja i omogućava oštećenim mjestima da se oporave. I ne samo da omogućava nego i učestvuje u zaceljivanju sluzokože, jačanju sluzokože, funkcionalnosti sluzokože probavnog trakta. prneosi “Novi“. (haber.ba)