SAMO 1 MAGIČNI SASTOJAK I NEČISTOĆE NESTAJU: Očistite posuđe bez ribanja – kako ovo prije nismo znale?

Zanimljivosti

SAMO 1 MAGIČNI SASTOJAK I NEČISTOĆE NESTAJU: Očistite posuđe bez ribanja – kako ovo prije nismo znale?

Koliko god da volite kućne poslove, mukotrpno pranje sudova na kojima je ostalo mnogo masnoće, sigurno ćete željeti da izbjegnete.

Pranje sudova rijetko kome je na listi omiljenih aktivnosti, a posebno ako se radi o jako zaprljanim. Mašina je naravno uvijek spas, ali ako ste u grupi koja šerpe, lonce i tiganje pere ručno, svemoguća soba bikarbona će vam pomoći da se uhvatite u koštac s ovim mukotrpnim poslom. Ne morate da brinete da će se na ovaj način posuđe oštetiti.

S obzirom na to da soda bikarbona nije abrazivna, možete je koristiti kad god je potrebno temeljno čišćenje posuđa. Možete je koristiti svaki put kada upotrebljavate posuđe ili da to bude vaš as iz rukava za najkritičnije situacije, na primjer, kada vam nešto zagori.

Napunite lonac ili tiganj s toliko vode da se prekrije deo koji je najviše zaprljan. Zagrejte vodu na srednjoj temperaturi. Dodajte dve kašike sode bikarbone, pa promiješajte drvenom varjačom. Ostavite smjesu da krčka nekoliko minuta. Prospite, i isperite posudu toplom vodom, a zatim osušite. Za čišćenje spoljnog dna lonca ili tiganja, potrebni su vam soda bikarbona, limun i jabukovo sirće. Dno posude pospite sodom bikarbonom, a zatim dodajte malo sirćeta kako biste stvorili abrazivnu smjesu. Polovinom limuna lagano utrlajte smesu na zaprljana mesta pa dobro isperite toplom vodom.(novi.ba)