BOLE LI VAS NOGE NAVEČER? OVO NIJE DOBAR ZNAK: Ako imate još jedan od ovih 6 simptoma, hirurg kaže – HITNO kod ljekara

Zdravlje

BOLE LI VAS NOGE NAVEČER? OVO NIJE DOBAR ZNAK: Ako imate još jedan od ovih 6 simptoma, hirurg kaže – HITNO kod ljekara

Proširene vene i varikoza ne daju uvijek jasno prepoznatljive simptome, ali ako imate najmanje dva sa ovog spiska, javite se ljekaru!

Zapaljenske bolesti vena kao što je varikoza pogađaju veliki broj ljudi, a imaju simptome koji nekada i nisu vidljivi golim okom.

Stručnjaci navode da problem s venama nastaje kada ovi krvni sudovi, koji krv bez kiseonika vraćaju nazad u srce, postaju upaljeni i zidovi im se oštećuju. Krv se onda nagomilava i izaziva oticanje i druge probleme. Proširene vene često se pogrešno smatraju problemom starijih osoba, a mogu pogoditi i zdrave i mlade ljude. Postoje faktori rizika, kao što su posao koji podrazumijeva da stojite više sati dnevno, i bolesti su malo podložnije žene od muškaraca.

Vaskularni hirurg dr Ed Sidezo objasnio je koji su simptomi varikoze na venama.

Vidljive vene, naročito na nogama. Postaće izraženije i primjetićete varikozu, ispupčenja na površini kože i promjene u boji.

Upala vena ne podrazumijeva samo oštećenje njihovih zidova, već može skrivati i trombozu koja se prepoznaje po crvenilu kože i tvrdim “grudvicama”pod površinom kože. Tromboza može biti vrlo opasna i ako primetite ove promene idite kod lekara.

Varikozne vene su mnogo bliže površini kože zbog čega će i krvarenje pri bezazlenim povredama biti izraženije. Vena i krvotok su blizu istanjenog površinskog sloja i upinju u njega zbog čega će i ogrebotine i modrice možda krvariti.

Promjene na koži, posebno na članku i listu, trebalo bi da budu pregledane. Postoje dvije vrste promjena, koža može izgledati tvrđe i suvlje, pa se mogu pojaviti i sitne pukotine. Druga vrsta promjene je kada koža izgleda sve sjajnije jer se istanjuje.

Moguća je pojava i čireva koji su bolni, neprijatni i ne izgledaju lijepo pa većina upravo zbog njih najbrže ode kod ljekara.

Osjećaj težine i bolovi u nogama, posebno krajem dana, znak su da bi trebalo da posketite ljekara. Ovaj simptom javlja se i bez vidljivih promjena na koži.

Ako imate dva simptoma sa ovog spiska – težinu i bolove i neku od promjena na površini kože, najbolje je da se konsultujete sa ljekarom jer je moguće da vam je potreban pregled specijaliste za vene. (novi.ba)