Časna sestra ukrala 954.000 evra iz škole: Kada su otkrili kakve je POTREBE imala, svi su se FRAPIRALI

Svijet

Časna sestra ukrala 954.000 evra iz škole: Kada su otkrili kakve je POTREBE imala, svi su se FRAPIRALI

Časna sestra Meri Margaret Krojper (80) koja je ukrala 835.000 dolara (oko 954.000 evra) iz osnovne škole da bi zadovoljila svoje kockarske potrebe, osuđena je u ponedeljak na godinu dana zatvora u Kaliforniji.

Krojper, koja se zaklela na skroman život pre šest decenija, izjasnila se krivom za prevaru i krađu novca tokom proteklih 10 godina, dok je bila direktorka katoličke škole Sent Džejms.

Časna sestra je novac koristila i za luksuzna putovanja do luksuznih odmarališta poput jezera Tahoe, gde se turisti okupljaju da krstare leti i skijaju zimi.

– Zgrešila sam, prekršila sam zakon i nemam izgovora – rekla je Krojper na sudu, preneo je Los Anđeles tajms.

Krojper je istakla da njeni zločini predstavljaju kršenje zaveta, zapovesti, zakona i iznad svega svetog poverenja koje su joj mnogi polagali.

Školski novac za plaćanje školarine i dobrotvornih donacija preusmeren je na tajne račune koje je kontrolisala monahinja.

Kada je revizija zapretila da će otkriti šemu, Krojper je rekla zaposlenima da unište inkriminišuću dokumentaciju.

Prema izveštaju, kada se u početku suočila sa Arhiepiskopijom Los Anđelesa, Krojper je tvrdila da su “sveštenici bolje plaćeni od časnih sestara” i da je mislila da zaslužuje povišicu.

Njen advokat Mark Birn rekao je da je bila zavisna od kockanja, ali daleko od toga da to treba da bude izgovor za njena nedela, već samo objašnjenje.

Tražio je da joj se dozvoli da odsluži vreme u samostanu u kojem je držana otkako su njeni zločini otkriveni 2018. godine.

Okružni sudija Otis D. Rajt rekao je da mu je ovaj slučaj bio prilično mučan, naročito zato što je pameti kao dobru monahinju i učitelja.

Krojper je osuđena na 12 meseci i jedan dan iza rešetaka. Takođe će takođe morati da plati više od 800.000 dolara na ime restitucije školi.(objektiv.rs)