Trudnicu SVRBEO stomak, a onda joj je koža “EKSPLODIRALA”: To je bio prvi znak retke bolesti

Svijet

Trudnicu SVRBEO stomak, a onda joj je koža “EKSPLODIRALA”: To je bio prvi znak retke bolesti

Mlada majka iz Engleske pati od jako retkog postnatalnog poremećaja koje pogađa samo jednu od 50.000 žena u svetu. Naime, Fioni Huker (32) izlaze plikovi i crvene fleke na stomaku koje svrbe, jer je alergična na svoju bebu, piše Dejli mejl.

Prvi put je primetila čudne simptome u 31. nedelji trudnoće. a kako je vreme prolazilo, alergija je postajala sve jača. Čak i nakon porođaja, na stomaku joj se pojavljuju mrlje koje svrbe, a ponekad se vraćaju i plikovi.

Fioni je dijagnostikovan autoimuni poremećaj trudnoće pod nazivom herpes gestationis. Njeno telo reagovalo je na gen u DNK njenog sina, zbog čega joj imuni sistem napada sopstvenu kožu, navodi se u izveštajima lekara.

– Dobila sam nekoliko sitnih, zaista svrbljivih tragova oko pupka, koji su bili kao da me je ožarila kopriva. Otišla sam kod lekara posle nekoliko dana jer je počelo sve više da svrbi i postalo je nepodnošljivo – rekla je Fiona.

Posle konsultacije sa dermatologom dobila je jaku kremu na bazi steroida.

– Dva dana pre nego što sam trebala da se porodim, ponovo je počelo da postaje nepodnošljivo, a 24 sata nakon što sam se porodila koža je prosto eksplodirala i pretvorila se u plikove – dodala je novopečena mama.

Nakon trudnoće, počela je da dobija plikove i osip na grudima, rukama i nogama. U suštini, svuda gde bi je beba dotakla.

Kasnije su joj prepisali jaku dozu oralnih steroida i kreme kako bi držala alergije pod kontrolom. Srećom, počele su da jenjavaju šest meseci nakon početka terapije. Ali, ni to nije trajno rešenje, jer ona mora često da maže kreme.

– Mnogi ljudi moraju da idu na imunosupresivne terapije da bi prestali da uzimaju steroide i da bi zdravstveno stanje stavili pod kontrolu, tako da sam prilično srećna – rekla je Fiona, koja se sada nada da će podići svest javnosti o retkom stanju koje pogađa trudnice.(objektiv.rs)