AKO PRIMETITE OVO NA STOPALIMA, UGROŽENO VAM JE ZDRAVLJE: Mnogi će imati razlog za BRIGU

Zdravlje

AKO PRIMETITE OVO NA STOPALIMA, UGROŽENO VAM JE ZDRAVLJE: Mnogi će imati razlog za BRIGU

Ukoliko spavate sa čarapama ili predveče ne možete da skinete čizme s oteklih nogu, vreme je da detaljno pregledate svoja stopala

Ljudi uglavnom imaju običaj da zaborave deo tela koji po ceo dan nosi njihove kilograme i koji podnosi najveći deo tereta tokom života.

Skinite čarape i zagledajte se u svoja stopala, jer ćete mnogo toga saznati o svom zdravlju. Stopala mogu da vam kažu i da li vam je organizam u dobrom stanju. Da li su vam stopala uvek hladna, ili vam je koža stopala jako suva, da li imate pukotine na nožnim noktima? Proverite šta to znači i šta možete učiniti po tom pitanju.

Otekli zglobovi

Ako su vam gležnjevi otekli, moguće je da imate edem. Reč je o preteranom nakupljanju tečnosti na zglobovima.

– Edem i uopšteno oticanje na nogama najčešće prođe samo od sebe, npr. na kraju dana kad dignete noge i odmorite se. Međutim, ako to stanje traje već neko vreme, morate posetiti doktora. Verovatno ćete dobiti kompresorske čarape – objasnio je stručnjak za zdravlje nogu Kimbi Osborn za The Sun.

Promene na noktima

Rupice i udubljenja na nožnim noktima nisu samo jedna od “onih stvari na stopalima”. One mogu biti znak i psorijaze. Vrlo je važno redovno hidrirati kožu. Birajte prirodnije kreme na bazi aloe vera i prirodnih masnoća jer će one dobro nahraniti kožu.

Ekstremno suva stopala

Ako vaša stopala nisu ekstremno suva zbog gela za tuširanje, vruće vode ili jednostavno starenja, to može biti i znak slabe cirkulacije, koja je rezultat arterijske bolesti. Usled nje, arterije čvrsnu, plak se s vremenom nakuplja na zidovima krvnih sudova, što kasnije povećava rizik od srčanog udara.

Preterana suvoća može biti i znak atletskog stopala. Stručnjaci smatraju da najpre treba tretirati kožu bogatim i vlažnim kremama kako bi se sa sigurnošću znalo je li reč o manjku hidracije ili o nečemu ozbiljnijem. Ako ni svakodnevno hidriranje kremama ne pomogne, treba rešavati problem.

Grčevi

Obično znače da vam u organizmu nedostaje magnezijuma, kalcijuma ili kalijuma. Može značiti i da vašem organizmu treba više vode tokom dana. Ako se učestalo ponavljaju verovatnije je reč o manjku minerala. Preporučuje se uzimanje uveče, smatra nutricionistkinja Kasandra Barns.

Uzimajte više hrane bogate kalcijumom – poput jogurta, zelene salate, ribe, orašastih plodova, narandže i tofu sira. Za pravilnu apsorpciju kalcijuma važan je vitamin D, kojeg najviše dobijamo od sunca, ali dobro je pojačati unos kroz jaja, maslac, riblje ulje ili avokado.

Hladne noge

Ako konstantno imate hladne noge moguće je da vaša štitna žlezda ne radi kako treba. Rezultat toga je proizvodnja manje hormona koji su neophodni za regulaciju metabolizma. Nuspojava tog stanja je sposobnost tela da telu omogući dovoljno toplina zbog čega vam noge i ruke mogu stalno biti hladne. Važno je noge i ruke zimi dobro zaštititi toplim čarapama i rukavicama. Takođe, masaža je uvek dobar izbor. (espreso.co.rs)