Brata bilo sramota kako mu sestra izgleda: Nije je video pet godina, pa se odlučio na STRAVIČAN korak

Svijet

Brata bilo sramota kako mu sestra izgleda: Nije je video pet godina, pa se odlučio na STRAVIČAN korak

Aktivisti za ljudska prava traže zaštitu transrodnih osoba

Policija u iračkom Kurdistanu otkrila je da je brat ubio svoju transrodnu sestru u stravičnom “ubistvu iz časti”.

Brat, identifikovan kao Čakdar Azad, nije video žrtvu Doski Azad oko pet godina otkako je napustila kuću zbog svog identiteta, saopšteno je.

Ovaj 23-godišnjak je nedavno pronađen mrtav u selu Mangeš, oko 20 kilometara severno od centra grada Duhoka, koji i sam nije daleko od turske granice na severu, i zaraćenog grada Mosula na jugu.

Policija je to saznala tri dana kasnije nakon što je primila poziv od muškarca koji se predstavio kao još jedan brat žrtve, prenosi Dejli star.

– Otišla je od kuće pre pet do šest godina, od tada je nisam video. Doski je napravila grešku – rekao je žrtvin ujak Dlovan Sadik.

Osumnjičeni je prvobitno pobegao iz zemlje, da bi se potom i ubio. prenosi Ekurd Dejli.

Porodica Doski Azad nije bila oduševljena njenim novim životom žene koja je radila u salonu. Navodi se da joj je otac uzeo ličnu kartu i pasoš, ali da je izgleda nekako uspela da ga nagovori da vrati dokumenta jer je Doski provela Novu godinu u Dubaiju.

Izvor je rekao da je navodni ubica pobegao iz zemlje 30. januara i na sever Turske kako bi izbegao praćenje. Ubrzo nakon toga se vratio u domovinu, gde je ubrzo pronađen mrtav.

Generalni konzulat SAD u Erbilu, glavnom gradu iračkih Kurda, osudio je ovakvo svirepo ubistvo.

– Kategorički osuđujemo ovo nasilje i diskriminaciju koja je nesumnjivo u osnovi ovog zločina – naveo je on.

Obraćajući se lokalnim medijima, direktor okruga Brendar Doski rekao je da je motiv ubistva verovatno transrodni identitet gospođe Azad, ali da su ovo preliminarne informacije i da je potrebna detaljna istraga.

Aktivistkinja za prava žena rekla je za Glas Amerike da je ubistvo “ozbiljno zabrinjavajuće” za trans osobe u zemlji. (objektiv.rs)