PREPOZNAJTE OPASNI STOMAČNI PROBLEM: Ako uočite ove simptome, JAVITE SE DOKTORU

Zdravlje

PREPOZNAJTE OPASNI STOMAČNI PROBLEM: Ako uočite ove simptome, JAVITE SE DOKTORU

Kafa, lijekovi i određene namirnice izazivaju gastritis koji može dovesti do stvaranja čira, pa čak i karcinoma želuca!

Gastritis je upala sluznice želuca i u većini slučajeva je blag i simptomi se povlače uz adekvatnu terapiju. Ali gastritis može da napravi i veliki problem i da traje mesecima, čak i godinama.

Akutni gastritis iznenada “napada” i traje par dana ili nedelja, procjenjuje se i da pogađa oko osmoro u 1.000 ljudi. Hronični gastritis, pak, pogađa dvije od hiljadu osoba i razvija se polako, tiho, vremenom. Mučne tegobe mogu trajati godinama, a nisu isključene ni komplikacije koje gastritis izaziva.

Gastritis u nekim slučajevima ne daje nikakve znake, a uobičajeni simptomi gastritisa su:

Bol u gornjem dijelu želuca
Nadutost
Mučnina i povraćanje
Osjećaj sitosti nakon male količine hrane
Crna stolica
Umor
Gubitak apetita
Gubitak težine

Ako imate neki od ovih simptoma trebalo bi da hitno potražite pomoć ljekara koji će istražiti da li je u pitanju gastritis ili neka druga boljka, kao što je čir na želucu. Uzroci gastritisa su upotreba alkohola, fizički napor, bolesti, određene vrste lekova među kojima je i brufen, infekcija helikobakterijom… Gastritis mogu pogoršati i određene namirnice, navodi gastroenterolog dr Aram Gazaleh.

Među njima su čokolada, masna ili začinjena hrana, ali i napici koji sadrže kofein kao što je kafa.

Prvi korak u olakšavanju simptoma je izbjegavanje namirnica koje smetaju, potom će ljekar prepisati lijekove po potrebi. Gastroenterolozi savjetuju i uzimanje prirodnih sredstava koja smanjuju kiselinu u želucu. Ako se ostavi da napreduje, gastritis može vremenom da izazove čireve na želucu, a u rijetkim slučajevima čak i kancer želuca. (novi.ba)