Doktorica otkrila 4 VAŽNA SIMPTOMA SRČANOG UDARA: Ako primijetite ovo oko očiju odmah se javite doktoru!

Zdravlje

Doktorica otkrila 4 VAŽNA SIMPTOMA SRČANOG UDARA: Ako primijetite ovo oko očiju odmah se javite doktoru!

Trudnice koje imaju visok krvni pritisak imaju povećan rizik za nastanak ove bolesti kasnije u životu

Kada su u pitanju kardiovaskularna oboljenja, najvažnije je da ne vreme uočite simptome i javite se ljekaru.

Postoje brojni znakovi da je srčani udar nastupio, a najčešće se javlja kod muškaraca.

Kako biste na vrijeme uočili problem, bitno je da znate koji su to simptomi srčanog udara, kao i kako da ih prepoznate.

Simptomi nisu uvijek jasno vidljivi

– Kao ljekar mislim da sam često dosta grešila kod leženja žena jer njihove simptome često shvatamo kao napad panike ili anksioznost – kaže doktorka Dženifer Hait, direktorka medicinskog centra Univerziteta Kolumbija.

Ipak, predvideti infarkt pre nego što se on dogodi, ponekad može biti teško. Žene i muškarci koji su preminuli od naglih koronarnih bolesti često nemaju nikakve simptome, objavljeno je na stranici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

– Neki ljudi će reći da se infarkt javio odjednom, bez signala koji upozoravaju, a ja vjerujem da slično dožive mnogi – navodi Šeron Hajes, kardiolog Majo Klinike.

Potencijalni simptomi srčanog udara mogu biti suptilni, a evo na koje posebno morate da obratite pažnju.

1. Bol u grudima

Iako žene mogu da iskuse nešto drugačije simptome infarkta od muškaraca, bol u grudima je i dalje prvi upozoravajući simptom za oba pola.

– Glavni simptom kod muškaraca i žena je taj neugodan osećaj u grudima, bol, pritisak ili pečenje. Oko 90 odsto žena i muškaraca ih je iskusilo, te ih prijavilo – dodaje Hajes.

Bol bi mogao biti oštar, tup ili osjećaj može biti kao da vam slon stoji na grudima.

2. Vrtoglavica, osjećaj da ćete izgubiti svijest

Razlika kod muškaraca i žena je primjetna u slučaju kratkoće daha, otežanog disanja i povraćanja, koji se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Žene će češće priajviti i bol u vratu, vilici, grlu, stomaku ili leđima.

Hladan znoj, vrtoglavica ili osjećaj da ćete se srušiti isto tako mogu biti upozoravajući signali, upozorava Američka asocijacija za srce.

3. Nemogućnost vježbanja

Jedno veliko upozorenje je slaba tolerancija na napor pri vežbanju. Ako ste inače sposobni bez problema da se popnete stepenicama, a danas vam se čini da ste se popeli na vrh planine, pa morate na svakih nekoliko koraka da stanete kako biste došli do vazduha, to bi trebalo da shvatite kao ozbiljno upozorenje.

– Smatram da je jako važno upitati pacijenta koji se javlja sa tim problemom da li je juče ili pre 6 meseci bez problema hodao bez umaranja, a danas vam to predstavlja problem? – ističe Hajes i dodaje da ako je odgovor pozitivan, onda je vreme za proveru kardiovaskularnog zdravlja.

4. Teško disanje

Kratkoća daha ili teško disanje, posebno kada odmarate, može biti znak infarkta ili bolesti srca, ali i aritmija. Srce bi svakako trebalo provjeriti posebno ako se radi o novoj pojavi u vašem životu.

Kako da znate da nešto nije u redu?

Ključ je u prepoznavanju rizičnih faktora, ako ste zdravi i probudite se misleći da imate grip, verovatno je on u pitanju. Ali ako više sedite nego što hodate, imate visok krvni pritisak ili je neko u porodici patio od bolesti srca, onda bi simptome trebalo da shvatite ozbiljno. Hait uvek pacijentima napominje da ako se osećaju čudno i imaju osećaj da nešto nije u redu, te da je prisutna nelagoda ili svi gore navedeni simptomi, važno je da se odmah javite doktoru.

Signali koje daje tijelo, a otkrivaju da nešto nije u redu

Neki signali koji mogu otkrivati da kod vas postoji rizik da u budućnosti dođe do bolesti srca:

1. Žutilo oko kapaka

2. Proćelavost kod muškaraca

3. Nabor ušne resice

Preeklampsija ili visok krvni pritisak kod trudnica znače povećan rizik od bolesti srca kasnije u životu, navodi Hait. Rizik je viši bez obzira da li imate jednu, dvije ili tri karakteristike koje su navedene. Nije jasno zašto, ali ljekari navode da se sve više pažnje pri pregledima obraća na ušne resice i kožu oko očiju, od kada su objavljena novija istraživanja. (novi.ba)