Legao u kadu i ostao NEPOKRETAN! Bol koji nas sve ponekad muči bio je ZNAK nečeg mnogo strašnijeg

Svijet

Legao u kadu i ostao NEPOKRETAN! Bol koji nas sve ponekad muči bio je ZNAK nečeg mnogo strašnijeg

Tragična ispovest čoveka kome se odjedom život okrenuo naglavačke

Britanac koji je legao u kadu sa vodom kako bi ublažio bol u vratu i ramenu ostao je paralizovan do kraja života svega nekoliko minuta kasnije. Daren Roberts (39), ne može da hoda, hrani se niti da normalno vrši nuždu od kada ga je zadesila stravična sudbina.

Bivši menadžer kompanije za iznajmljivanje mašinerije ležao je u krevetu i gledao TV u svojoj porodičnoj kući u Velsu u nedelju popodne. Iznenada je osetio oštar bol u vratu i ramenu, praćen “iglicama” u rukama nalik osećaju posle utrnulosti.

Pretpostavio je da je to samo uklješteni živac i rešio da se okupa u nadi da će ublažiti bol. Umesto toga polako su mu utrnuli prsti, noge, kukovi, ruke i trup. a za 20 minuta nije mogao uopšte da se pomera, piše Vels onlajn. Iako zarobljen u kadi, uspeo je da natera svoje roditelje da pozovu hitnu pomoć.

– U principu su morali da me iznesu iz kupatila jer sam bio mrtav od vrata na dole – rekao je on.

Daren, koji je tada imao 36 godina, odveden je u bolnicu, a priseća se da je naslućivao da je njegovo stanje ozbiljnije nego što je prvobitno mislio. Urađen je snimak magnetnom rezonancom, a lekari su odlučili da Daren bude stavljen u indukovanu komu nakon što je kolima Hitne pomoći odvezen u Univerzitetsku bolnicu Velsa u Kardifu.

Njegova porodica se plašila da se možda nikada neće probuditi kada je dobio agresivni oblik upale pluća i nije dobro reagovao na lečenje.

– Mojoj porodici je rečeno da se pripremi za najgore. Na sreću, počeo sam da reagujem na lečenje i posle četiri nedelje sam izvučen iz indukovane kome – rekao je Daren.

Na njegov šok, Daren je morao da se pomiri sa činjenicom da je još uvek paralizovan nakon kome je trajala mesec dana.

– Znao sam da moj život više nikada neće biti isti. Nisam znao šta da mislim jer sam bio tako nezavisna osoba. Bio je to veliki šok za moj sistem i sada sam morao da tražim sve od drugih, čak gutljaj vode. Pošto lekari nisu znali šta je izazvalo moje stanje, nisu mi mogli da predvide da li ću se oporaviti – priseća se Daren

Velšaninu je rečeno da ima nepovratno oštećenje kičmene moždine. Povrede ove prirode obično su rezultat pada, saobraćajne nesreće, infekcije, prostrelnih ili ubodnih rana.

On je ostao u bolnici više od dve godine, uz 24-časovnu negu.

– Ništa te ne može da vas pripremi za vest da više nikada nećete hodati, ali to što sam ovo saznao zajedno sa činjenicom da više nikada neću moći da koristim ruke bilo je poražavajuće. Osećam se kao da sam svima jedino teret, što mi pogoršava depresiju i anksioznost – rekao je Daren koji je sada klasifikovan kao tetraplegičar i potrebna mu je pomoć u svim aspektima života.

Njemu su zbog toga morali da ugrade i specijalni kateter, a jedina pozitivna priča iz bolnice bio je odnos medicinara prema njemu.

– Medicinske sestre su toliko toga žrtvovale, čak su se izolovale od sopstvenih porodica da bi brinule o pacijentima na odeljenju za kičmu, jer smo bili klasifikovani kao visoko rizični – pohvalio je on osoblje bolnice zbog samopožrtvovanosti.

Zbog medicinske opreme na koju se Daren oslanja, ne može da se vrati u porodičnu kuću i potreban mu je novi dom sa 24-satnom negom. U tu svrhu je pokrenuta i akcija prikupljanja humanitarne pomoći. (objektiv.rs)