UOBIČAJEN SIMPTOM MOŽE DA UKAŽE NA OPASNU BOLEST: Evo kada bol u grlu treba da vas zabrine!

Zdravlje

UOBIČAJEN SIMPTOM MOŽE DA UKAŽE NA OPASNU BOLEST: Evo kada bol u grlu treba da vas zabrine!

Na bol u grlu inače ne obraćamo previše pažnje, a evo kada treba da vas zabrine!

Bol u grlu toliko je uobičajen simptom i javlja se kod različitih zdravstvenih problema – gripa, prehlade, kao alergijska reakcija i slično, i uglavnom ga nikad ne povezujemo sa nečim ozbiljnijim.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da bol u grlu u pojedinim slučajevima može da bude i simptom raka.

Gušobolja koja se uporno javlja ujutru i traje duže od dvije sedmice, kada nema nikakvih drugih simptoma, može da bude znak kancera, kaže farmaceut Abas Kanani. On je takođe upozorio da uporni kašalj može da bude jedan od simptoma.

“Pušači se često bude uz jutarnji kašalj. Međutim, uporni kašalj koji traje duže od dvije nedelje bi trebalo provjeriti, posebno ako ste pušač”.

Još jedan znak koji se javlja ujutru i ostaje tokom cijelog dana je umor. Farmaceut Kanani upozorava da, iako je normalno da se ujutru osjećate pomalo umorno, trebalo bi da odete kod ljekara ukoliko “umor traje tokom cijelog dana”.

“Ukoliko se probudite ujutru i krevet je mokar ili vlažan od znoja, to znači da imate problem sa noćnim znojenjem. Proverite to sa ljekarom, posebno ukoliko se uz noćno znojenje javljaju i umor, mršavljenje ili pojava neobjašnjivih modrica”, savjetuje Kanani. (novi.ba)