Roditelji u panici zbog slike CRVENIH linija: Ako ih dete ima na koži HITNO ga vodite kod lekara

Svijet

Roditelji u panici zbog slike CRVENIH linija: Ako ih dete ima na koži HITNO ga vodite kod lekara

Ova pojava je znak komplikacije koja može dovesti do infekcije ili čak sepse

Jedna majka iz Australije upozorila je roditelje da paze na crvene mrlje na telu svog deteta koje bi mogle biti znak nečeg mnogo zlokobnijeg, piše Dejli mejl.

U objavi na Fejsbuk stranici “Tini Hearts Education”, ona je podelila slike „crvenih linija za praćenje“ koje su se pojavile na ruci njene ćerke nakon uboda komarca.

Linije su znak limfangitisa koji može brzo da se proširi i, ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnih komplikacija uključujući infekcije na koži, bakterije u krvi, sepsu i apscese.

– Vidite ovu crvenu liniju za praćenje? Ovo ukazuje na to da se infekcija širi i probija se do limfnog sistema. Ako se brzo leči, nestaće uz pomoć antibiotika. Ako se ne leči, može doći do komplikacija, a stanje može postati veoma ozbiljno. Ovo je uzrokovano ujedom komarca i na sreću mama ove klinke je tačno znala šta joj treba i u roku od dva sata bila je na antibioticima – navodi se u postu.

Štrafte kreću da se pojavljuju od mesta ujeda, posekotine, ogrebotine ili infekcije i prate liniju do najbliže limfne žlezde. Mogu biti blede ili veoma vidljive, osetljive su na dodir, a u nekim slučajevima po njima mogu izbijati plikovi.

– Zato zapamtite, ako primetite crvenu liniju zvanu limfangitis, idite kod lekara na hitan pregled i tražite antibiotike – navodi se u upozorenju.

Objava je privukla stotine komentara roditelja zahvalnih na informacijama, kao i onih koji dele slična iskustva.

– Istu stvar smo doživeli pre samo nekoliko dana. Proveli smo jednu noć u bolnici, ali na sreću uspešno smo se oporavili – napisala je jedna mama.

– Ah komarci, ne teraj me da počnem. Uvek završimo sa čirevima ili celulitisom – glasi jedan komentar.

– Moja malena je dobila ovo od najmanje ogrebotine na prstu, došla je skoro do polovine njene ruke za samo nekoliko sati – prokomentarisala je još jedna majka. (objektiv.rs)