HRANA BOGATA VLAKNIMA JE “SMRT” ZA VISOK HOLESTEROL I ŠEĆER: Stručnjaci otkrili kako da je jedete da izbjegnete nadimanje

Zdravlje

HRANA BOGATA VLAKNIMA JE “SMRT” ZA VISOK HOLESTEROL I ŠEĆER: Stručnjaci otkrili kako da je jedete da izbjegnete nadimanje

Vlakna su izuzetno važna za zdravlje cjelokupnog organizma, ne samo za varenje. Ona pomažu da se snizi holesterol, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti, a sprečavaju i skokove šećera u krvi. Osim toga, zbog vlakana, osjećaj sitosti traje mnogo duže, što sprečava prejedanje i pomaže da smršamo.

Postoje dvije vrste vlakana – topiva i netopiva. Topiva vlakna se u dodiru s vodom razgrađuju, dok netopiva nabubre i ne razgrađuju se. Prva prevladavaju u voću, povrću i žitaricama, dok drugih najviše ima u mahunarkama, žitaricama i u kori povrća i voća.

Specijalisti Klivlendske klinike izdvojili su zdrave namirnice koje su bogate vlaknima, a evo o kojoj hrani je riječ:

testenina od celog zrna;
leblebije;
sočivo i grašak;
bobičasto voće (posebno kupine i maline);
kruške;
prokelj;
čia semenke;
badem;
celer;
šargarepa.

Kako se uvode u ishranu?

“Lagano dodajte vlakna u ishranu. Ako niste navikli da unosite veću količinu ovog mikroelementa, prejedanje može da izazove nadimanje i grčeve. Postepeno povećavajte količinu hrane bogate vlaknima tokom nekoliko nedjelja kako biste izbjegli ove neprijatne simptome”, upozoravaju stručnjaci. Takođe, prilikom dodavanja vlakana u ishranu savjetuju da pijete dovoljno vode.

Stručnjaci kažu da je svakodnevno preporučeno da se u organizam unese 20-35 g vlakana.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)