Kafa i čaj su uglavnom jutarnja pića, a evo koje je bolje piti

Zdravlje

Kafa i čaj su uglavnom jutarnja pića, a evo koje je bolje piti

Iako su ova dva napitka među omiljenima, ima li neko od njih više prednosti?

Sadržaj kofeina u raznim čajevima i kafama razlikuje se u zavisnosti od vremena kuvanja, načina pripreme, kao i od količine pića.

Međutim, da biste dobili opštu ideju, ovdje je sažetak popularnih napitaka, od najvišeg sadržaja kofeina do najnižeg. Jedno istraživanje je pokazalo da žitarice u doručku poput zobenih pahuljica pomažu u koncentraciji i učenju.

Ove količine kofeina temelje se na 1 šoljici svakog napitka:

Kafa: 96 mg kofeina, late: 86,4 mg kofeina, ledena kafa: 74,4 mg kofeina, crni čaj: 48 mg kofeina, zeleni čaj: 28,8 mg kofeina, kafa bez kofeina: 0 do 15 mg kofeina i biljni čaj: 0 mg kofeina.

Kada se uporedi, očigledno je da većina napitaka od kafe sadrži više kofeina nego čaj – čak i u slučaju određenih napitaka bez kofeina.

Kafa je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, a svi oni podržavaju kognitivno funkcionisanje i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja. Uz antioksidanse, poput protivupalnog spoja klorogenske kiseline, kafa takođe ima povoljan uticaj na zdravlje mozga, jetru, dijabetes i metabolički sindrom. Zapravo, istraživanja pokazuju da žene koje piju dvije do tri šoljice kafe svaki dan imaju manje tjelesne masti od onih koje rijetko piju kafu.

Čaj takođe ima mnoge zdravstvene prednosti, od smanjenja osjećaja mučnine do ublažavanja glavobolje i stomačnih tegoba. Slično kao i kafa, čaj takođe ima visoka protivupalna svojstva, poput antioksidansa. Neka istraživanja takođe povezuju spojeve u zelenom čaju sa zdavljem kardiovaskularnog Sistema, prenosi b92.

Kafa i čaj bogati su antioksidansima, hidriraju i tako doprinose dobrom stanju metabolizma. Zbog veće količine kofeina u kafi, trudnicama ili svima koji pokušavaju smanjiti unos kofeina bilo bi bolje da se drže čaja i to biljnog tipa, piše Srpskainfo. (haber.ba)