NAJJEFTINIJI “LIJEK” PROTIV BORA, AKNI I PERUTI: Namirnica koju svi obožavamo čini čuda za kožu i kosu

Ljepota

NAJJEFTINIJI “LIJEK” PROTIV BORA, AKNI I PERUTI: Namirnica koju svi obožavamo čini čuda za kožu i kosu

Nipošto nemojte da bacate vodu u kojoj se kuha krompir – nevjerovatno je korisna za zdravlje kože i kose.

Većina domaćica kada kuva krompir jednostavno baci vodu, a ispostavilo se da je ova tečnost višestruko korisna za zdravlje i ljepotu.

Krompir bez guljenja detaljno operite, nemojte uklanjati koru jer ona sadrže veliku količinu vitamina C i B, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, bakar, sumpor, kao i fitonutrijente i organska jedinjenja.

Kako se priprema tečnost?

Dakle, krompir ne treba guliti, već samo dobro oprati i ukloniti “okca”.

Sastojci za 4 porcije:

2 velika krompira
2 čaše vode
po želji i drugo povrće (celer, spanać, kupus)

Priprema:

Isjecite krompir na male komade. Dodajte vodu i kuhajte 2-3 minuta. Procijedite tečnost, ostavite da se prohladi, pa stavite frižider na 2-3 sata. Promiješajte i možete da je pijete, piše Mondo.rs.

Za šta je sve dobar “sok” od krompira?

Za zdravlje kože

Pomaže kod problema sa suhom kožom, kod bora, staračkih pjega. Iznutra dobro vlaži kožu, pomaže protiv psorijaze, ekcema, akni, štiti kožu od infekcija. Samo sačekajte da se tečnost ohladi i popijte.

Za ljepotu kose

Ova tečnost pomaže i protiv peruti, kao i upala. Nanošenjem na kosu od korena do vrhova poboljšaćete sjaj kose, a ukoliko imate kovrdžavu ili talasastu kosu, pomoći će da se lokne lakše formiraju. Nakon nanošenja na kosu, ostavite da odstoji 10-20 minuta prije ispiranja. (novi.ba)