AKO KAFA STOJI VIŠE OD 2 SATA HLADNA I PIJE SE PO MALO, ONDA MOŽE DA IZAZOVE OVO! Nutricionista otkriva šta OBAVEZNO treba piti PRE ili POSLE ovog napitka

Zdravlje

AKO KAFA STOJI VIŠE OD 2 SATA HLADNA I PIJE SE PO MALO, ONDA MOŽE DA IZAZOVE OVO! Nutricionista otkriva šta OBAVEZNO treba piti PRE ili POSLE ovog napitka

Većina nas voli kafu, a sigurno ste se pitali da li je zdravija ona se mlekom ili bez. Nutricionista Branka Mirković za Informer.rs objašnjava kako kafa deluje na naš organizam i zašto nije dobro da ceo dan pijemo jednu lošu

Već smo čuli da kafa podiže pritisak, ali nutricionista Mirković objaašnjava da ujedno dovodi i do spuštanja.

– Kafa je dobra ako je kvalitetna. Od pripreme na prvom mestu su kafe preko kojih prelazi para, a to je espreso, filter, pa tek onda obična kafa i na kraju nes kafa. Kafa se uvek služi sa vodom jer je diuretik. To je posebno potrebno da znaju oni kojima je kafa neophodna za razbuđivanje. Trenutno podigne pritisak, ali posle i spusti.

Zato uz kafu obavezno ili pre kafe voda. U kafu neko dodaje mleko pa se u Italiji pije makijato, kapućino sa penom od mleka, nes sa mlekom se ovde pije uobičajeno, manje ili više zaslađen. Međutim često se pije i mleko sa nes kafom – navodi ona.

Pijemo kafe sa raznim dodacima.

– Dodaje se čokolada, kakao, cimet, postoje i kafe sa alkoholom… uz kafu se služe minijaturni kolačići, keksići, čokoladice.

Postoje određena pravila zbog varenja i kafa da zaista bude korisna:

1. makijato, kapućino, nes sa malo mleka, ili sa slatkom pavlakom, cimetom ili uz druge dodatke treba popiti kao tečni dorucak posebno uz malo pecivo ili ako u kafu dodate mlečni puter ili kokosov puter I to je tečni obrok najbolje doručak.

2. Do popodne popiti manje količine kafe. Espreso ili čista kafa bez dodataka može se popiti i posle obroka, tako će pomoći da se obrok svari.

3. Uveče izbegavati hranu bez obzira da li ometa san ili vam ne smeta, jer ometa san i odmor.

4. Kafa uz različite dodatke, a posebno sa pravim mlečnim slagom, puterom ili kokosovim puterom može biti obrok ina kraju bolje je popiti manje dobrih kafa nego deo dan lošu kafu.

Kada kafa stoji više od 2 sata hladna I kako je običaj samo se pije po malo može izazvati ozbiljne probleme sa varenjem jer hlađenjem se razvijaju kiseline. (informer.rs)