DA LI NOSITE U KUĆI VUNENE ČARAPE? Evo šta vam znači za zdravlje, OVO MALO KO ZNA

Zdravlje

DA LI NOSITE U KUĆI VUNENE ČARAPE? Evo šta vam znači za zdravlje, OVO MALO KO ZNA

Vjerovali ili ne, vunene čarape sa sobom nose mnogo veće zdravstvene prednosti nego što to možemo i da pretpostavimo.

Vunene čarape su već odavno postale predmet historije i tradicije, starih naroda, tako su danas u upotrebi, sasvim drugačije i praktičnije, jeftinije, ali daleko manje zdravije od onih starih vunenih.

Vunene čarape ne samo što su izrađene od potpuno prirodnog materijala, već taj materijal sa sobom nosi mnogo veće zdravstvene prednosti, nego što se to naizgled može pretpostaviti.

Kako spavanje u vunenim čarapama utiče na naš organizam? Čitanjem ćete možda poželjeti da nabavite barem jedan par za tu svrhu.

Kada odemo na spavanje u vunenim čarapama, naš organizam tokom noći ima sposobnost da uspostavlja pravilnu tjelesnu, termo regulaciju, a na taj način uspostavlja se i harmonija u međusobnom funkcionisanju mozga i ostalih dijelova tijela.

Vunene čarape potiče cirkulaciju krvi u nogama, što je veoma bitno jer cirkulacija u perifernim dijelovima tijela, umije da bude znatno slabija od one koja bi mogla da se nazove zdravo.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, nošenje vunenih čarapa podstiče pravilan protok životne energije, koju kineski stručnjaci nazivaju Chi energija i sprečava da nam ta energija odlazi u nepovrat putem stopala.

Spavanje u vunenim čarapama nam pomaže da brže utonemo u san. Statistika kaže, da se sa vunenim čarapama zaspi 15ak minuta ranije nego bez njih. Prijatan osjećaj toplote na nogama, koje nanose vunene čarape, sprečava pojavu noćnog znojenja i napada valunga žena u menopauzi.

Vunene čarape pomažu da se na stopalima zadrži njihova prirodna vlaga, naročito tokom zime, a to sprječava sušenje i pucanje kože na nogama, pogotovo ako prije spavanja na stopala nanesemo i neku hidratantnu kremu.

Ako vam zvuči suludo da i tokom ljeta spavate u vunenim čarapama, odmah slijedi razuvjeravanje. Vjerovali ili ne vuna je odličan izolator, tako da je u vunenim čarapama prijatno spavati i tokom ljeta, jer one nas zimi griju a ljeti hlade. U vunenim čarapama, ne samo da nećete imati problema sa znojenjem stopala, već one imaju i antibaterijsko dejstvo, što isključuje pojavu bakterijskih pa čak i gljivičnih infekcija na nogama. Kada je u pitanju spavanje u vunenm čarapama jedino o čemu morate voditi računa, jeste da trebate izbjegavati nošenje čarapa koje ste nosili preko dana ispod obuće. Svakako trebate voditi redovnu higijenu nogu, a to znači da noge prije spavanja svakako operete i dobro osušite.

Odabir boje vunenih čarapa, ovisi o vašem modnom okusu, jer je bitno da u krevetu budete u svom stilu. (novi.ba)