DIJABETES JE TIHA, PODMUKLA BOLEST – OVAJ SIMPTOM JE ZNAK ZA ALARM: Javlja se poslije jela i ukazuje na problem

Zdravlje

DIJABETES JE TIHA, PODMUKLA BOLEST – OVAJ SIMPTOM JE ZNAK ZA ALARM: Javlja se poslije jela i ukazuje na problem

Dijabetes ako se ne liječi, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, od srčanih bolesti do oštećenja nerava. Simptomi dijabetesa su netipični pa često bude otkriven slučajno.

Ipak, ljekari savjetuju da posebno treba da obrate pažnju oni kod kojih neko od članova porodice boluje od dijabetesa ili je imao infarkt ili šlog. Dijabetes se najčešće može držati pod kontrolom samo korigovanjem životnog stila, zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću, piše Lepa i Srećna.

Najčešći simptomi dijabetesa su malaksalost, često mokrenje, utrnulost, zamagljen vid, rane koje sporo zarastaju, a ljekari upozoravaju i na stalan osjećaj gladi.

“Ako imate osjećaj da vam je u stomaku ‘rupa‘, čak i nakon obroka, možda nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Tijelo pretvara šećer iz hrane u gorivo koje se naziva glukoza, ali ako osoba ima dijabetes, to gorivo odlazi iz tela i poručuje da želi još. Šećer u krvi je ‘zaglavljen‘ i nivoi energije su niski, a organizam šalje signal da ste i dalje gladni”, tvrde ljekrari i naglašavaju da se rješenje ne nalazi u dodatnoj užini. Unos veće količine hrane doprineće porastu već povišenog nivoa šećera u krvi.

Dakle, ako vam se često dešava da osjećate glad i nakon obroka, vrijeme je da posjetite ljekara. (novi.ba)