MOŽDANI UDAR NAPADA I MLADE: Ovaj simptom IGNORIŠU, a mogu da ostanu nepokretni ili čak UMRU

Zdravlje

MOŽDANI UDAR NAPADA I MLADE: Ovaj simptom IGNORIŠU, a mogu da ostanu nepokretni ili čak UMRU

Moždani udar pogađa i ljude koji nisu u zrelom dobu, a ovo su simptomi kod mladih koji se najčešće ne prepoznaju na vrijeme.

Sve je više intervencija zbog moždanih udara, i to kod mladih ljudi, upozorila je prim. dr sci. med. Marjana Vukićević, direktorka Specijalne bolnice za kardiovaskularne bolesti “Sveti Sava”.

Ignorisanje prvih simptoma moždanog udara može dovesti do trajnog invaliditeta, pa čak i smrti. Ako se prvi simptomi ne prepoznaju na vreme i ne odemo kod ljekara, opasnost je velika, upozorila je ona.

Ako se tromb ne izvuče na vreme, procesom mehaničke trombektomije, mozak strada i ostaju oštećenja koja izazivaju invaliditete. Prvi je nepokretnost, 30 odsto pacijenata preživeće s teškim posljedicama, ali 30 odsto neće preživjeti šlog. Samo deset odsto pacijenata vratiće se normalnom životu”, objasnila je ona za “Kurir”.

Najvažnije je prepoznati koji su simptomi moždanog udara:

Iskrivljeno lice
Smetnje u govoru
Osjećaj slabosti ili utrnulosti ruku i nogu

“Pacijent mora da dođe što ranije, maksimalno šest do osam sati od udara, i posebno je to važno kod mladih jer je s njima najgore. Mladom pacijentu trne ruka, i ne pada mu na pamet da ima problem, a posebno ne moždani udar. Trenutno nam je najmlađi pacijent od 28 godina, koji jeste imao predispoziciju za moždani udar – visok pritisak, što je sada i bolest mladih ljudi, zbog stresa, manjka fizičke aktivnosti i nezdrave ishrane”, rekla je doktorka.

Ako pacijent stigne na vreme, dobije intravensku terapiju ili uradimo trombektomiju, ostaje manji invaliditet, a to znači bolji oporavak i mogućnost da potom funkcioniše u okruženju. To za njih znači da će moći da se vrate na posao, a za starije da mogu da se sami brinu o sebi, da ne zavise od pomoći drugih.

Pacijenti su se kasno javljali, upozorava doktorka, jer zbog visoke temperature i malaksalosti nisu prepoznavali signale moždanog udara.

“Za ovih godinu i po dana, uradili smo svega 60 trombektomija, što je zaista malo. Ali smo sigurno da ljudi kasne, pa su posljedice teške”, kaže dr Vukićević. (novi.ba)