DODAJTE U VODU 1 SASTOJAK: Ovaj napitak smanjuje nadutost, jača imuni sistem i RAZBIJA KAMEN U BUBREGU

Zdravlje

DODAJTE U VODU 1 SASTOJAK: Ovaj napitak smanjuje nadutost, jača imuni sistem i RAZBIJA KAMEN U BUBREGU

Da li započinjete dan čašom vode sa limunom? Odlično! Ispostavilo se da ovo piće ima niz korisnih svojstava i odlično utiče na naše tijelo. Saznajte o prednostima pijenja vode sa limunom. Efekti vas mogu iznenaditi!

Naše tijelo se sastoji od čak 60 odsto. vode. Zato je toliko važno da pijemo dosta tečnosti. Naročito ljeti, kada smo skloniji dehidraciji. Nutricionisti kažu da voda sa limunom neće samo utoliti žeđ, već i pozitivno uticati na cijelo naše tijelo.

Ispod su samo neki od pozitivnih efekata redovnog pijenja vode sa limunom.

Zašto je dobro piti vodu sa limunom?

Smanjuje nadutost

Dešava se da vam farmerke odjednom počnu da stežu stomak i da imate problema sa zakopčavanjem dugmeta? To ne znači da ste se ugojili. Možda imate nadutost. U ovoj situaciji treba posegnuti za vodom sa limunom.

– Voda sa limunom smanjuje nadimanje jer djeluje kao diuretik i zapravo pomaže kada zadržavate tečnost – objašnjava Džodi Gribel, konsultant za ishranu u kompaniji Citrition.

Jača imuni sistem

Neki ljudi ne mogu da se nose sa infekcijama. Čim dođe zima, oni su skoro sve vrijeme bolesni. Ovo je znak da treba da rade na svom imunološkom sistemu. I ovde je voda sa limunom savršena. Sve što treba da uradite je da ga redovno koristite, na primjer neposredno prije doručka.

– Jedan limun obezbjeđuje oko 20 miligrama vitamina C , što je skoro 20 odsto preporučenog dnevnog unosa – objašnjava Ališa Galvin, nutricionista u Sovereign Laboratories. – Vitamin C je zauzvrat koristan za imuni sistem i djeluje kao antioksidans – dodaje stručnjak.

Smanjuje rizik od kamena u bubregu

Kamen u bubregu je veoma bolno i uobičajeno stanje. Prema istraživanju objavljenom u časopisu „Evropska urologija” procenjuje se da 8,8 odsto. odrasli imaju ovaj problem.

Na sreću, pijenje vode sa limunom može vam pomoći da se zaštitite od ovog stanja.

– Ako imate određene vrste kamena u bubregu – oksalatne kamence – citrat u vodi sa limunom će vam pomoći da ih razbijete i rastvorite – kaže Ališa Galvin.

Poboljšava varenje

Varenje se najbolje postiže dodavanjem dodatnih vlakana vašoj ishrani. Međutim, postoje i drugi efikasni načini.

– Uzimajte vodu sa limunom ujutru, djeluje kao laksativ. Važno je da bude topla – kaže Trista Best, dijetetičar u Balance One.

Daje koži blistav izgled

Ne morate da trošite bogatstvo da bi vaš ten bio zdrav i blistav. Sve što treba da uradite je da je pravilno hidrirate. Ako u vodu dodate limun, rezultati će biti mnogo bolji.

– Samo hidriranje poboljšava kvalitet vaše kože. Možete kupiti sve kreme, ali ako ne vlažite iznutra prema spolja, nikada nećete postići optimalne rezultate. Kada je vaša koža pravilno hidrirana, ona sija. Takođe sprječava pojavu znakova starenja kao što su fine linije i bore – kaže Džesika Bipen, nutricionista povezana sa Essentia Vater.

Vitamin C u limunu takođe može pomoći sintezi kolagena, prema pregledu istraživanja iz 2017. objavljenom u časopisu Nutrients. Kao rezultat toga, vaša koža će vremenom početi da izgleda mnogo mlađe i zdravije. Probajte i kolagen sa vitaminom C u obliku praha koji se lako rastvara u vodi, dodaje u jogurt ili šejkove.

Pomaže u gubitku težine

Da li želite da izgubite nekoliko kilograma ? Dodavanje limuna u vodu može vam pomoći u tome! Međutim, važno je da ovu mješavinu koristite redovno. Ovo bi trebalo da vam postane navika.

– Voda vam može pomoći da se napunite, posebno ako je popijete pre nego što pojedete obrok – kaže Džesika Bipen.

– Zauzvrat, pijenje vode sa limunom pre i tokom obroka može pomoći da se osećate sito i da bude efikasan način da smanjite kalorijski unos – dodaje stručnjak. (novi.ba)