SIMPTOM DIJABETESA PRIMIJETIĆETE PRI ODLASKU U WC, NAROČITO NOĆU! Ako potraje duže od par dana, obavezno idite kod ljekara!

Zdravlje

SIMPTOM DIJABETESA PRIMIJETIĆETE PRI ODLASKU U WC, NAROČITO NOĆU! Ako potraje duže od par dana, obavezno idite kod ljekara!

Jedan od simptoma dijabetesa je i često mokrenje, naročito noću, evo i zašto!

Jedan od simptoma dijabetesa dipa 2 javlja se kada odlazimo u toalet, posebno noću. Poliurija je obično rezultat unošenja previše tečnosti, prije svega vode, ali i napitaka koji sadrže kofein ili alkohol, koji podstiču izbacivanje tečnosti iz organizma.

Ali ako niste pili previše vode ili drugog pića, a događa vam se često mokrenje i konstantno izbacujete zabrinjavajuće velike količine urina, to može biti simptom dijabetesa.

Velika količina urina definiše se kao tri ili više litara, jer u normalnim okolnostima tokom dana izbacimo litar do dva.

Kada bubrezi filtritraju krv da bi napravili urin, reapsorbuju šećer i vraćaju ga u krvotok. U dijabetesu melitusu, nivo šećera u krvi je previsok i bubrezi ne mogu da ga reapsorbuju. Zato višak glukoze završava u urinu, gde privlači još tečnosti i to dovodi do abnormalno velikih količina urina i čestog mokrenja.

Ako nekoliko dana idete prečesto u toalet i izbacujete velike količine tečnosti, koje ne možete da objasnite prethodno unijetim pićima i napicima, vrijeme je za posjetu ljekaru. Stručnjaci kažu da se ovaj problem najčešće događa noću.

Ako se uz njega javljaju gubitak kilograma, zamagljen vid, glavobolje, umor, česte infekcije bešike ili kože, sve su to znaci upozorenja, kao i neobjašnjiva žeđ. (novi.ba)