Kardiolog izdvojio tri namirnice koje su odlične za zdravlje srca i probave

Zdravlje

Kardiolog izdvojio tri namirnice koje su odlične za zdravlje srca i probave

Čini se da je to malo teže pitanje, ali prema kardiologu Williamu Davisu, namirnice koje naše srce vole su i iznimno dobre za održavanje zdravlja probave, a koliko su mozak i crijeva jako povezani, pisali smo već puno puta.

Ovaj liječnik smatra da bi svi trebali znati da mikrobiomi iz crijeva mogu utjecati na imunitet, rad mozga ali i zdravlje srca. On otkriva o kojim se namirnicama radi.

1. MESO

Kardiolog koji savjetuje meso? To se ne viđa često jer znamo kako prehrana koja se bazira za voću i povrću se povezuje sa zdravljem srca. Zanimljivo je kako je Američka udruga za srce objavila kako osobe koje prate plan prehrane bogat voćem i povrćem imaju bolje zdravlje srca za čak 16 posto. Ali Davis pod meso misli ono iz uzgoja na pašnjacima, te navodi kako je meso važan dio zdravlja našeg srca, posebno iznutrice koje u sebi sadrži vitamine, željezo, cink, magnezij, selen te topive vitamine.

Ako ne možete jesti iznutrice, on savjetuje da jedete meso s kožom i kostima te dodaje kako je moderan čovjek zaboravio da su se nekada jeli i jezik i srce, jetra i ostali dijelovi životinje, pa danas primjećuje (što je po njemu glupa navika) da se kupuje meso bez kože i kostiju, a prilikom toga zaboravljaju koliko se nutrijenata nalazi u njima, poput kolagena i hijaluronske kiseline. Prema riječima ovog liječnika tako ustvari bacamo sve što je dobro za srce i probavu. “Spremite masnoće, kožu i kosti i od njih napravite juhu”, savjetuje.

2. GRAHORICE

One su pune vlakana koji će smanjiti razine lošeg kolesterola i tako podržavati zdravlje srca, iz to mikrobiota u crijevima će također imati velike koristi od njih jer potiču razvoj dobrih bakterija. No kada ih nema dovoljno, može uništiti sluz koja djeluje kao zaštitni sloj crijeva što kroz neko vrijeme može utjecati na vaše zdravlje.

Iako su vlakna dodana gotovo svakom proizvodu koji možete kupiti u trgovini, najbolji način za nadoknađivanje ovog nutrijenta je konzumiranje hrane prirodno bogate vlaknima. Za ženske osobe ispod 50 godina preporučuje se 25 grama vlakana dnevno, a za one iznad 50 godina starosti, oko 21 gram. Vlaknima obiluju voće, povrće, cjelovite žitarice, kruh i tjestenine, smeđa riža, zob i grahorice.

3. ESENCIJALNA ULJA

Znanost nema puno podataka o korištenju esencijalnih ulja, ali u mnogim se kulturama ona koriste radi zaštite zdravlja. Davis kaže kako su dobra za probavu, a postoje i male studije koje su naglasile kako bi mogla biti jako korisna kod onih koji imaju neredovitu probavu. To su ulje peperminta, koji će umiriti smetnje i ulje naranče koje se pokazalo dobrim za zdravlje želuca i crijeva.

Svakako prije upotrebe morate dobro proučiti kako se i u kojim situacijama koriste te postoje li ograničenja. Ona se ne bi trebala koristiti samostalno već razrijediti u vodi jer mogu biti i gorka i kisela. Postoji i puno vrsti ulja koje ne smijete konzumirati, pa se informirajte o kojima je riječ. (novi.ba)