SIMPTOMI KOJE NIJEDAN PUŠAČ NE SMIJE DA IGNORIŠE: Jedan test sa glasom pokazuje prijeti li vam OPASNA bolest

Zdravlje

SIMPTOMI KOJE NIJEDAN PUŠAČ NE SMIJE DA IGNORIŠE: Jedan test sa glasom pokazuje prijeti li vam OPASNA bolest

Pušenje povećava rizik za pojavu više od 50 ozbiljnih zdravstvenih stanja. U Srbiji je trenutno oko 2.5 miliona pušača, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će preko 800.000 sadašnjih pušača prijevremeno umrijeti ukoliko se ne primjene snažnije mjere kontrole duhana.

Ipak, postoje mnogobrojni simptomi koje pušači mogu ignorisati vodeći se teorijom da “su oni trenutni i prolazni”. Mnogi od njih mogu biti znaci opasnih bolesti i stanja poput raka pluća, moždanog udara, bolesti srca i srčanog udara.

Crvene zastave su:

Hronični kašalj
Iskašljavanje krvi
Stalni nedostatak daha
Ponovljene infekcije gr*dnog koša
Umor
Gubitak apetita, gubitak težine
Osjećaj nesvjestice
Utrnulost ili slabost u nogama/rukama
Promjena boje kože
Erektilna disfunkcija
Postoje simptomi koji zahtjevaju hitno reagovanje:

Opušteno lice
Nemogućnost podizanja obje ruke i zadržavanja u vazduhu
Nejasan govor
Bol u gr*dima – osjećaj pritiska, težine, stezanja
Iznenadni bol u gornjem delu tela, koji se širi iz gr*dnog koša
Vrtoglavica
Znojenje
Kratak dah
Anksioznost ili napad panike
“Novi uporni kašalj koji traje više od tri nedjelje ili pogoršanje prethodnog kašlja, iskašljavanje krvi ili ispljuvaka rđe boje, kratak dah, bol u gr*dima – sve su to simptomi raka pluća. Ne smete da ih ignorišete. Dešava se da ljudi zanemaruju promukao glas. Ipak, važno je da znate da je velika razlika ako je vaš glas promukao par dana i ako traje više od tri nedjelje. Tada morate obavezno kod ljekara”, rekla je dr Filipa Kej i dodala:

“Pušenje takođe povećava rizik od drugih karcinoma i drugih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti. Simptomi kancera uopšteno uključuju gubitak težine, umor, bol, krvarenje nakon menopauze, između menstruacija, posle se*sa, promene u mokrenju ili crevima i noćno znojenje. Ukratko, nemojte misliti da pušenje utiče samo na pluća, može uticati na celo telo”, rekla je doktorka. (novi.ba)